Храм „Свети Пророк Илия“ – село Боженци

Църквата е построена във високата част на селото. Както външното, така и вътрешнопространственото оформление се отличава с внушителност. Изградена е изцяло от каменна зидария на хоросан с дебели 80 cm стени. През 1895 г. за 120 наполеона е построена камбанария, висока 17 m, камбаната за която е докарана от Харков.

Църквата като архитектурно цяло е трикорабна псевдобазилика с една полукръгла абсида. Таваните са сводести, а средният е цилиндричен. Наподобяват конструктивните форми на барока или готиката. Иконостасът е дело на Недялко и Цаню Ганчеви, племенници на Уста Генчо Кънев. Божко Цанев, син на Цаню Ганчев, изработва владишкия трон.

Иконите са от много автори. Рисувани са през различно време. Най-стари са олтарните икони на Св. Георги и Св. Димитър, датиращи от около 1845 г. Най-нови са„Възнесение Илиево” и Св. Йоан Предтеча, рисувани през 1900 г. от Рачо Тихолов. На западната стена на камбанарията е иконата на Св. Пророк Илия.

Посетителите на Боженци могат да станат свидетели на фолклорни програми и на възстановки на традиционни обичаи като Благовещение, Коледуване др.

Достъпност за посещение: Целогодишно, платено за отделен музеен обект, за 3 музейни обекта и за 4 и повече музейни обекта. Предлага се и семеен билет. Екскурзоводски беседи на български, руски, немски и английски език.

Транспортна осигуреност: От центъра на Габрово се тръгва в посока гр. Велико Търново. На разклона при с. Донино се поема надясно. Има указателни табели. От Автогара Габрово до Боженци има междуградски транспорт - сутрин, обед и вечер. На входа на резервата има платен паркинг.    

Туристическа инфраструктура: В Боженци има много къщи за гости, които приемат посетители в автентична атмосфера. Заведенията за хранене са многобройни и предлагат разнообразни български ястия, приготвени по местни рецепти. От Боженци започват екопътеки, водещи към гр. Габрово и гр. Трявна.