Министър

Стела Балтова

Mинистър на туризма

Стела Балтова, Министър на туризмаДоц. д-р Стела Балтова е министър на туризма в седмото служебно правителство с министър-председател Стефан Янев. В периода 10 май - 15 септември 2021 г. тя беше министър на туризма в шестото служебно правителство с министър-председател Стефан Янев. Тя е български икономист и експерт, дипломат и политик, преди това и министър на туризма в петото българско служебно правителство с министър-председател проф. Огнян Герджиков, сформирано от президента Румен Радев в периода 27 януари – 4 май 2017г.

Стела Балтова е родена в гр. Ямбол. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на френски език „Захари Стоянов“ - гр. Сливен.

Завършва Химикотехнологичния и металургичен университет, София и специализира в Университета на Северен Елзас, Франция. Магистър е по дигитален маркетинг.

Притежава различни бизнес квалификации от европейски и световни институции.

В периода 2002-2005 г. е на дипломатическа работа като ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген, Дания, където отговаря за привличане на чуждестранни инвестиции, промотиране на България като туристическа дестинация, насърчаване на износа. По-късно работи в дирекция „Външноикономическа политика“ на Mинистерството на икономиката и енергетиката.

През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавна агенция по туризъм. Координатор е на Средносрочна национална рамкова инвестиционна програма в туризма. Ръководи и участва в проекти в областта на националния маркетинг и управлението в туризма (2008-2019). Национален експерт в международни организации в областта на платформената икономика, индекси за дигитална готовност в ученето през целия живот, уменията за интелигентни градове.

Заради експертните си умения и богат опит, през 2017 година е поканена за служебен министър на туризма в правителството на проф. д-р Огнян Герджиков.

Д-р Стела Балтова е доцент по икономика на бизнес услугите (2014). Преподава в магистърски програми „Управление на туризма“, „Ивент мениджмънт“, „Предприемачество и иновации“ на Международно висше бизнес училище – Ботевград. Директор е на Центъра за продължаващо обучение във висшето училище.

 

Facebook icon
Twitter icon
Google icon
e-mail icon