Архитектурно-исторически резерват Боженци

Китното габровско селце Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България. Намира се на 15 км източно от гр. Габрово и впечатлява с добре запазените възрожденски къщи и обществени сгради.

Според легендата, селцето е основано от търновска болярка на име Божана, която се заселила тук с децата си след завземането на столицата Търново от османците. Оттам дошло и името на селцето. Преданието казва, че заедно с Божана тук дошли все заможни търновци и донесли със себе си богата култура и традиции.

На 6 септември 1964 г. село Боженци е обявено за Архитектурно-исторически резерват, поради това, че е единственото село в България, запазило цялостно характера си от епохата на Възраждането и съдържа и съхранява в себе си ценни етнографски и архитектурни паметници и градоустройствени ансамбли.

В Боженци са отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей „Баба Райна“ и къща-музей „Дончо Попа“, които представят етнографски експозиции, Менгема – единствената запазена в България работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо. В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната, освен гостуващите изложби, се представят и постоянните експозиции на музея.