Мемориален комплекс „Създатели на българската държава”

Мемориалният комплекс ”Създатели на българската държава”-един от Националните обекти изградени в чест на 1300 годишнината от създаването на Българската държава. Открит е на 28.11.1981 година с МП . Издигнат е на хълм, на 450 м надморска височина и се явява визуален център на българските старини – Плиска, Преслав, Мадарския конник и Шуменска крепост. Той пресъздава културното и социално развитие на българската държава между VІІ – Х век.

Монументът е дело на художествен колектив с ръководител скулптора проф. Крум Дамянов.

Мемориалният комплекс извършва следните дейности:

  • екскурзоводско обслужване на български, руски, немски, английски, френски и чешки езици за монумента и обект Прабългарска юрта;
  • информационна дейност за града и туристическите обекти в близост до Шумен;
  • продажба на картички, дипляни и др.;
  • ритуали за встъпване в граждански брак;
  • изложби на местни художници и фотографи;
  • концерти;
  • прожекции на филми с историческа, рекламна и научно-популярна тематика;
  • Детски познавателен маршрут „Нареди пъзела“;

По проект „Корените на България”2013-2014, съвместна работа на Общините Шумен, Каспичан, Велики Преслав, сдружение „Български североизток„ и Варненската туристическа камара“, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 е разработен интегриран туристически продукт , който бе представен на книжен носител, филм и презентиран на туристически изложения в Ултрех - Холандия, Италия, Прага, Румъния и „Ваканция и СПА 2014 и 2015 г“

Проектът “Оттука започва България“ 2013-2015, разработен по Оперативна програма „Регионално развитие”, реализира дейности по дейности по водната каскада - подхода към Паметник „Създатели на българската държава", обновяване на настилката и ремонт на осветлението.

Достъпност за посещение: платено, целогодишно, екскурзоводи, не подходящ за достъп за хора с увреждания

Транспортна достъпност и връзки: шосеен път

Туристическа инфраструктура: места за настаняване на 6 км; заведения за хранене в близост; информационен център, сувенирен щанд, видеозала, бюфет, ресторант; ливади-площ 300 дка, хеликоптерна площадка, реплика на прабългарска юрта, експозиция “Мемориалното изкуство в последните десетилетия на ХХ век“.