Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море. Изграден е от вулканични скали, висок 12 метра, на места 17, а площта му е близо 9 декара. Между 1945 и 1990 г. носи името Болшевик. Островът е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории.

Една от най-известните легенди е свързана с пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират.

Според друга история, навремето до Острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания. За странните сили на мястото говори и случка от преди години, когато пиян капитан на влекач оцелял като по чудо, след като паднал от 25-метрова отвесна скала. На Света Анастасия има три скални феномена, известни като Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб. Някои вярват, че на Острова съществуват две подземия, чийто вход е много добре замаскиран и никой не може да проникне до тайните им. Досега обаче те не са открити.

Достъпност за посещение: Достъпен, целогодишно, платено посещение; oсигурен достъп за хора с увреждания; налично екскурзоводско обслужване

Транспортна достъпност: Морски път, влияе се от метеорологичните условия; осигурен е регулярен общински транспорт; има условия за приставане и на частни плавателни съдове

Туристическа инфраструктура: Обособени за 5 броя стаи за настаняване; има изградени заведение за хранене тип `”Бистро”и Кафене; бившата манастирска сграда е превърната в Интерактивен музей; наличен ТИЦ, разположен на Пристан ”Мостика”, магазин за сувенири на Острова и магазин за сувенири на Пристан ”Мостика”