Овощник (Казанлък)

Местоположение и обща информация

Село Овощник е разположено на 6 км югоизточно от гр. Казанлък. 

Разстояние до:

  • Летище София – 245 км
  • Летище Варна – 291 км
  • Летище Бургас – 193 км

Минерални води

Находище “Овощник”, известно още като “Казанлъшки минерални бани” e сходно по характер със съседните на него находища „Павел баня“ и „Ягода“. Термалните води са формирани в повсеместно развита изветрителна зона, представена от силно напукан до напълно раздробен и грусиран гранит и разломни нарушения под тази зона. Те са покрити с песъкливо-глинести млади седименти с доста голяма дебелина - от 150 до повече от 600 m . Първоначално е съществувал един извор - Топлия извор, за който има сведения, че се използвал от римско време. В последствие, при Чирпанското земетресение се появява и така наречения Хладкия извор. Изворите са каптирани през 1934-1935 г. През 1959-1961 г. са провеждени първите сондажни проучвания. Прокарани са около 30 броя ръчни сондажа с цел да очертаят геотермалната аномалия. След това са прокарани моторните сондажи, които разкриват термална вода. През периода 1964-1972 г.; са прокарани 7 сондажа с дълбочина от 540 до 882 m, като три от тях разкриват термоминерална вода на самоизлив, един - вода с напор под нивото на повърхността и три неефективни.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  преходно-континентален с  мека зима ,  топло но не горещо лято, есен - продължителна, по-суха и по-топла от пролетта.

Температури: м.януари-среднодневни минимум -3⁰С и максимум + 4⁰С;

м.юли-среднодневни минимум +17⁰С и максимум + 29⁰С.            

Средни валежи през м.януари 20 mm и през м. юли - 36 mm.    

Най-изразени валежи през  м. май 42 mm.

Минерална вода - гореща (45⁰С), рН 8,4 с обща минерализация  0,502 g/l, съдържаща  флуорни,  хидрокарбонатни и натриеви   йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние и газове – радон и сероводород.

В курорта може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

опорно-двигателния апарат:

  • дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити,
  • бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • дерматологична патология и др.
  • белодробната и сърдечно съдова системи.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp
https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

 

„Минерална баня Овощник" е собственост на Община Казанлък и се намира в землището на с. Овощник, община Казанлък. През 2017 г. банята е изцяло ремонтирана и разполага с 2 басейна, 24 бр. душове с минерална вода и 44 бр. курни.

Тракийска гробница Казанлък

В парк „Тюлбето” в Казанлък се намира оригиналът на тракийска гробница от ІV-ІІІ в. пр. Хр., известна като Казанлъшката гробница. Тя има специален режим на съхранение. До нея е направено копие в мащаб 1:1, което показва архитектурата, археологическите материали и стенописите на Казанлъшката гробница, която е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Тракийска могила Голяма Косматка

Тракийска могила край град Шипка, в която на 21 септември 2004 г. д-р Георги Китов  открива една от най-величествените и богати тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон.

Мащабите на гробницата и огромната стойност на скъпоценните предмети открити в нея доказват, че тук е погребан голям тракийски владетел. Надписи по предпазното въоръжение показват, че името на владетеля е Севт , предполага се че става дума за прочутия Севт III, господаря на тракийския град Севтополис.

Могила Оструша - гр. Шипка

Могила "Оструша" край град Шипка е изградена в средата на IV в. пр. Хр. и е функционирала като храм на на тракийския бог на безсмъртието Себазий до IV в. сл. Хр. Комплексът е разположен на площ от 100 кв. м и се състои от пет правоъгълни и едно кръгло помещения. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. Първият блок е с формата на куб, в който се намира гробната камера, а от другия е изработена покривната конструкция. Особен интерес представлява таванът на гробницата – в прецизно издяланите орнаменти се виждат портретите на хора и фигури на животни и цветя. В могилата е открит конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси (апликации) за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарни дестинации