Ягода (Мъглиж)

Местоположение и обща информация

Курортът е разположен в полите на Сърнена гора 367 m. н.м.в. Населеното място се намира на 15 км от центъра на град Стара Загора (приблизително 10 минути с автомобил). Разположението му е идеално за целогодишен туризъм, поради уникалните географски особености и възможности.

В селото има множество извори на лечебна минерална вода с висока температура, подходящи за лечение или възстановяване.

Разстояние до:

  • Летище София – 250 км
  • Летище Варна – 285 км
  • Летище Бургас – 197 км

Минерални води

Находище „Ягода“ е най-източното от Казанлъшките термални находища и има сходен характер с тях. Минералните води са формирани в напукани и изветрели гранити, покрити от алувиални и делувиални наслаги, като по сравнение с находищата „Овощник“ и „Павел баня“, покриващите скали в повечето случаи са с по-малка дебелина – 10-20 m, като изключение правят най-северните и най-западните площи на находището. Първоначално е съществувал един основен извор , който в последствие е каптиран с шахта, достигаща до гранитите и няколко малки извора с ниски дебити. В района на няколко пъти са провеждани сондажни проучвания, като първоначално са прокарани плитки ръчни и 5 моторни сондажа. Най-много сондажи да прокарани през 1980-1982 г. - над 15 сондажа с дълбочина от 65 до 400 m.

Естествени лечебни фактори:

Климат – умерено-континентален със суха и студена зима,  топло лято, есен - продължителна, по-суха и по-топла от пролетта.

Температури: м.януари-среднодневни минимум -1⁰С и максимум + 6⁰С;

м.юли-среднодневни минимум +17⁰С и максимум + 31⁰С.            

Средни валежи през м.януари 38 mm и през м. юли - 26 mm. 

Най-изразени валежи през  м. май 44 mm.

Минерална вода - гореща (41⁰С), рН 8,3 с обща минерализация  0,55 g/l, съдържаща  флуорни,  хидрокарбонатни, сулфатни и натриеви   йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние и газове – радон и сероводород.

В курорта може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

опорно-двигателния апарат:

  • дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити,
  • бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • дерматологична патология и др.
  • белодробната и сърдечно съдова системи.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp
https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

 

Обществена баня, с. Ягода

В края на 60-те години на 19-ти век, Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята - паметник на културата от местно значение, е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов и строена през периода 1924-1928 г. През 1934 година банята е довършена и обновена - с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

Музей на розата, гр. Казанлък

На около 15 км от село Ягода, в град Казанлък се намира единственият музей в света, посветен на маслодайното растение роза. Музеят на розата се помещава в старата сграда на Института по розата. Розата е един от символите на България.

Музеят е част от Историческия музей „Искра” в Казанлък. През 1967 г. е създадена малка експозиция, посветена на розобера в Казанлък и региона. През 1969 г. експозицията прераства в самостоятелен музей.

Днес Музеят на розата съхранява над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България.

Експозицията на музея включва оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството, инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г.

Една от най-големите атракции в музея е съд за розово масло, който за последен път е използван през 1947 г., но от него все още се разнася силен аромат на рози.

Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък

Основан през 1901 г. от Петър Топузов. Историческият музей "Искра" е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват почти 100 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край.

В музея може да се видят постоянните експозиции на отделите „Археология”, „Възраждане”, „Нова история”, „Етнография” и „Най-нова история”. Интерес за туристите представляват колекциите от костени сърпове (единствената в Югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на казанлъчани в миналото.

В новата трезорна зала са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска амуниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

В Казанлъшката долина са регистрирани около 1500 надгробни тракийски могили. Около 150 от тях са разкопани и проучени. Открити са около 15 добре запазени подмогилни гробници-храмове. По-голямата част от тях са уникални със своята архитектура и пространствено решение.

Музеят опазва изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели.        

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации