Беденски минерални бани

Местоположение и обща информация

Курортът е разположен в централната част на Родопите на 1140 m. н.м.в.

Разстояние до:

  • Летище София – 217 км
  • Летище Варна – 464 км
  • Летище Бургас – 354 км

Минерални води

Находището „Беден“ е разположено по дълбочинна разломна зона в протерозойските гнайси. Изворите са известни от стари времена. През 1911 г. е каптиран един от тогава съществуващите осем извора. В близост до него е построена и примитивна баня върху основите на стара (“римска”) баня. През 40-те години на миналия век са прокарани пет плитки сондажа. Тогава е изграден и каптажа снабдяващ банята с термална вода. В периода 1957-1961 г. около изворите са прокарани 3 сондажа. Най-дълбокият от тях (275 m дълбочина) отнема по-голямата част от водите на изворите. През 1968-1969 г. в находището се прокарва нов, четвърти сондаж с дълбочина 436,7 m.

Естествени лечебни фактори:

Климатът  е преходно-континентален с влияние на средно високата планина и на Средиземноморието, съответно умерено студена зима, прохладна пролет, топло лято, и продължителна слънчева есен.

Температури: м.януари-среднодневни минимум -2⁰С и максимум + 5⁰С; м.юли-среднодневни минимум +16⁰С и максимум + 25⁰С.                                                           

Средни валежи през м.януари 49 mm и през м. юли - 103 mm. Най-изразени валежи през  м. май 173 mm.

Минерална вода – гореща (76⁰С), рН 6,6 с обща минерализация  1,76 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние и газ-въглероден диоксид.

В курорта може да се провежда профилактика и балнео лечение  при хронични заболявания на:

опорно-двигателния апарат:

  • дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –  ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити,
  • бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • заболявания на гръбначния стълб: дискова болест, гръбначни изкривявания и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Водата е показана и за профилактика и питейно балнеолечение при хронични стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни заболявания в компенсирано функционално състояние.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp
https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

 

Съпътстващи туристически атракции

Само на няколко километра от Беденски минерални бани са разположени Ягодинската пещера и Дяволското гърло.

Дяволското гърло се намира в Западните Родопи, на 1,8 км северно от село Триград и на 17 км южно от град Девин. Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.

Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.

Пещерата е пропастна и неразклонена. Водите на Триградската река се изливат в „гърлото” от височина 42 метра, като формират най-високия подземен водопад на Балканския полуостров. Заради оглушителния грохот, който се създава, залата с водопада е наречена Бучащата зала.

Интересен факт е, че нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството и въображението. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда нови загадки за мащабите на системата от подземни реки.

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Температурата е между 6 и 8 ° С целогодишно, а влажността над 90 % (като в повечето пещери).

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации