Дестинация Сакар
Харманли, Любимец, Свиленград, Тополовград
Опитай
Сусамов тахан и тахан-халва от Харманли и Ивайловград
Катък
Катък или крукмач (крукмач, куртмач, катмач) е млечен продукт със солено-кисел вкус
Сач с различни видове месо
Глинена плоча с ръб в края за готвене на открито или в пещ, но и за приготвяне на ястия на фурна, барберкю или дори котлон
Кавърма в глинен съд
Ястие, печено на фурна в гювечета.
Домашна луканка от три вида месо – телешко, свинско и конско
Луканката е един най-традиционните сурово сушени деликатеси
Скара
Кебапчетата, кюфтетата, карначетата и хубавата печена наденичка, са едни от най предпочитаните аламинути в България
Дегустирай
Мерло от Сакар
Дълги години районът е бил гранична зона и достъпът е бил ограничен. Днес в Сакар са изградени дузина винарни, които произвеждат първокласни вина. Районът е благословен в климатично отношение и е първенец по новозасадени лозя. Местните винарни залагат на червените сортове, като първенец е Мерлото.
Забележителности