Тракийско светилище Бегликташ

Тракийското мегалитно светилище Бегликташ се намира на 5 км северно от град Приморско, в полите на Странджа планина. То е едно от големите открития на Тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа. До 2003г. то остава неизвестно за науката. Проведените проучвания доказват, че още от края на Бронзовата епоха (XIII в.пр.Хр.) тук е кипяла активна човешка дейност. Откритите материали доказват, че светилището е било посещавано изключително от траките. Свързва се с култа към плодородието, Богинята - Майка и Орфическото посвещение и обезсмъртяване на Хероя.

Светилището се състои се от централна част и два кръга от по-малки структури около нея с обща площ около 6 дка. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. В плоските скали са изсечени каменни кръгове, вани и "Маркови стъпки".Жилищната сграда и култовите огнища допълват доказателставата за човешка дейност тук. Мястото е духовен център на траките. То съдържа и 16 каменни елемента, които наподобяват на тези в Стоунхендж и показват календара на траките. Това е светилище на траките СКИРМИАНИ от 2000 г. пр. Хр. Или може би и по-рано.

Достъпносност за посещения: Екскурзоводско обслужване от април до октомври - на български, руски и английски език.

Транспортна достъпност: До светилището се достига по асфалтов път с дължина 5 км. Има насочващи табели. От асфалтовия път до светилището се достига по добре поддържан горски път дълъг 1300 м. Достъпно за хора с увреждания.

Туристическа инфраструктура: Налични са рекламни материали на място, хотели и ресторанти в Приморско и Туристически информационен център.