Военно-морски музей

Военноморският музей във Варна е разположен в най-привлекателната част на гр. Варна - на брега на морето, в най-южната точка на Морската градина. В своите зали, в откритата експозиция и чрез всички свои изяви музеят цели съхраняването, представянето и   популяризирането   на   морската   история   на България.

Сградата, в която и днес се помещава, е построена в края на XIX в. и е архитектурен паметник.

В своите експозиции музеят представя морска България в нейната цялост. На сравнително ограничена площ от около 400 кв. м се проследяват важните моменти и процеси от корабоплавателните прояви на българите и изграждането на военноморския флот. Музеят разполага и с богата специализирана библиотека. В експозицията на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от XVIII век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на морска битка, да се възприеме по-пълно кораба като бойно средство. Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си -находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия. В музея можете и да се „гмурнете" под морското равнище чрез възстановката на морско дъно.

Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури. Те олицетворяват достойнството на кораба и носят късмет на екипажа му. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението - яхта „Александър I".

Освен морски оръдия и стария фар на варненското пристанище, в двора на военноморския музей се съхранява яхтата "Кор Кароли", с която кап. Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята. Чрез моделите на кораби също може да се проследи българската морска и военноморска история. В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета и торпедния катер 123 К.

Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки". Построен в началото на XX век, днес той е единственият в света запазен торпедоносец.

Достъпност за посещение: Целогодишен платен достъп, екскурзоводи, достъп за хора с увреждания

Транспортна достъпност: Да; обществен транспорт

Туристическа инфраструктура: В близост има хотели и ресторанти