Археологически музей – Варна

Археологическият музей във Варна е един от най-старите в България, с големи традиции в науката и музейното дело. Създаден е като археологическа колекция в 1887 г., а в 1906 г. първата му експозиция е представена на публиката. В неговата структура влизат също и два музея на открито: Римски терми (ІІ-ІІІ в.) с площ от 7000 кв. м. - четвърти по големина в Европа и издълбания в скалите, средновековен Аладжа манастир (ХІV в.),с отделна изложба от раннохристиянски мозайки (V в.)  и икони от ХІХ в. На площ  от 2000 кв.м, с десетки хиляди експонати  са представени разделите: Праистория (40 000 г. – 1200 г. пр. Хр), Античност (VІІІ в. пр. Хр. – VІ в. сл. Хр.), Средновековие(VІІ-ХVІІІ в.) и Нумизматика - с богата сбирка от разнообразни монети от VІ в. пр. Хр. до ХVІІІ в. Всички представени експонати са открити при разкопки във Варна (античния Одесос) и региона.  Сред тях най-атрактивно за посетителите е най-старото злато в света – повече от 3000 предмета, открити в некропол край Варна -  над 6 кг златни предмети от средния и късен халколит (4600-4200 г. пр. Хр.). Вниманието привличат също и най-големите сбирки в България от антични теракотови статуетки (V-І в. пр. Хр.), стъклени съдове (ІV в. пр. Хр.- VІ в.) и  лампи (V в. пр. Хр. – VІІ в. сл. Хр.), както и от средновековни златни и сребърни накити (ХІІ-ХІV в.). Изключително ценна е също сбирката от антични златни накити и предмети (V в. пр. Хр. – VІ в. сл. Хр.), някои от които са уникални. Има керамика от времето на Първото и Второто българско царство, великолепни образци на средновековното златарство и забележителни керамични произведения.        

По традиция, в едно от крилата на музея е представена и колекцията от български икони от ХІV-ХІХ в., втората по големина в страната. Една от атракциите за малките посетители и учениците е обновения през 2013 г. Учебен музей, с възстановки на праисторически и средновековни жилища и технологии, които те могат да изучат на място.

Музеят и неговите колекции представят България на десетки национални и международни изложби. Със свои самостоятелни изложби е гостувал на прочути музеи във Франция, Германия (два пъти), Япония, Израел, Италия и на световните изложения в Севиля (Испания)-1992 г., и Лисабон (Португалия)-1998 г. Паметниците от експозицията и фондовете на музея са база за работа на редица наши и чужди специалисти.

Достъпност за посещение: Целогодишен платен достъп, екскурзоводи, достъп за хора с увреждания

Транспортна достъпност: Да; обществен транспорт

Туристическа инфраструктура: В близост има хотели и ресторант.