Тракийски скален култов комплекс и Късноантична крепост в местността „Хисаря“ при село Ангел войвода

Сред множеството мегалитни паметници в Община Минерални бани, Тракийският скален култов комплекс и Късноантична крепост в местността „Хисаря“ при село Ангел войвода заема особено място. Древното светилище – едно от най-големите в България, е със статут на паметник на културата от национално значение и в момента се проучва чрез археологически разкопки. Комплексът се намира върху скалист връх‚ известен под името Асара. 

Археологическият комплекс над с. Ангел войвода в община Минерални бани, област Хасково, добил популярност като Град на Слънцето, е обявен за групова археологическа недвижима културна ценност и с категория „национално значение“ със Заповед № РД-09-804 от 17.10.2017 г на Министъра на културата.

Археолозите проучват 6 отделни сектора на върха, където са разположени крепостта и тракийско светилище. Сред находките е бронзов кръст с орнаментация от 5 в. Крепостният зид откъм север е доста добре запазен. Проучва се и източното трасе, пряко свързано с най-важния акцент на археологическия комплекс - скалната гробница. Разкрит е скалния проход, който води към светилището - сечено в скалите стълбище. В него по-късно е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта - кула-вход на дървени греди. Скалните ниши, 17 на брой, са изключително атрактивни, както и големият скален олтар в близост до тях. В центъра на крепостта пък има щерна (водохранилище) от времето на късната античност.

Крепостната стена на „Хасара” се нарежда до едни от най-запазените автентичи крепостни стени в региона, като Лютица край Ивайловград, Мезек край Свиленград и др. Общата й площ е около 6-7 декара. Няма данни да е била опожарявана или превзета. 

В комплекса е открита и ранно християнска църква. Тя е еднокорабна, с високи сводове и големи прозорци. Открити са зелени парченца стъкла от витражите, парчета от стаклени чашки, които са били използвани за църковните ритуали.  В околностите на крепостта има също скален олтар и слънчев  часовник.

Достъп за посещение: Безплатно, екскурзовод само с предварителна заявка в община Минерални бани

Транспортна достъпност: асфалтов път до с.Ангел войвода, община Минерални бани, след което по черен път с високопроходими автомобили. Може и по екопътека с. Сърница - м.Петте чучура - с. Ангел войвода.

Туристическа инфраструктура: В близост до обекта няма места за настаняване и заведения за бързо хранене. Най-близките се намират в общинския център с. Минерални бани на 15км.