Тракийско култово мегалитно съоръжение „Кромлех”

Тракийското светилище е открито през 1998 г. от археолога д-р Георги Нехризов и е единственото по рода си в българските земи. За подобни култови места в Западна Европа е възприет терминът “кромлех”, най-известен представител на които е Стоунхендж в Англия. Тракийският кромлех при село Долни Главанак представлява култово съоръжение от вертикално побити каменни блокове, поставени направо върху скалата. Заграденото свещено пространство, където са се провеждали ритуалите, е с форма на окръжност. На юг от кромлеха се намират две по-малки съоръжения с останки от детски погребения, извършени чрез трупоизгаряне. Въпреки че не могат да се посочат преки паралели на новооткрития мегалитен паметник, не буди съмнение неговата принадлежност към тракийската култура. Той представлява чудесен пример за творческо прилагане на местна почва на принципите на мегалитното строителство при изграждане на култови съоръжения, типично за траките от I хилядолетие преди Христа.

Достъпност за посещение: Да, безплатно, целогодишно; наличие на екскурзоводи

Транспортна достъпност: Намира се на 12 км северно от гр. Маджарово, в землището на с. Долни Главанак. Общественият транспорт е веднъж дневно.

Туристическа инфраструктура: Места за настаняване и заведения за хранене са налични в общинския център – гр. Маджарово, както и в с. Горно поле (на 8 км разстояние) и в с. Бориславци (на 11 км от обекта).