Ракитово

Местоположение и обща информация

Ракитово се намира в югоизточната част на Чепинската контловина, в западните Родопи на 817 m.н.м.в. Разположен е в югоизточната част на Чепинската котловина, в средната част на която се намира гр. Велинград отстоящ на 12 км. В близост (на около 7 km югоизточно) е язовир Батак, където се намира и курортен комплекс — Цигов чарк. До Пловдив се минава по 87-километров път през Батак (на 15 km от Ракитово), Пещера (на 30 km), Пазарджик (50 km), Стамболийски (70 km) или през Пазарджик, за по- удобно. На 70 km през Превала, Доспат и Хаджидимово от границата с Гърция (ГКПП "Илинден") и на 120 km от прекрасните плажове на град Кавала.

Разстояние до:

  • Летище София – 133 км
  • Летище Варна – 445 км
  • Летище Бургас – 336 км

Минерални води

Находище „Ракитово“ е едно от малкото находища в страната, където не е имало естествени термални извори, а е открито на основа на косвени индикации и предварителни прогнози. Проведени са комплексни хидрогеоложки и геоложки проучвания и са прокарани единични плитки сондажи. Още първият прокаран сондаж, достигащ до гнайси, разкрива макар и студена вода, но с химичен състав, характеризиращ водата като минерална. На основата на получените резултати в района се прокарват 6 сондажа с дълбочина от 178 m до 837 m. Три от сондажите разкриха значителни количества термални води с температура от 18°С до 52°С.

Естествени лечебни фактори:

Климатът  е преходно-континентален с мека зима с обилни снеговалежи, прохладно лято, и продължително слънчева есен, по – топла от пролетта.

Температури: м.януари-среднодневни минимум -2⁰С и максимум + 5⁰С;                                 

м.юли-среднодневни минимум +16⁰С и максимум + 25⁰С.                                                           

Средни валежи през м.януари 49 mm и през м. юли - 103 mm.   

Най-изразени валежи през  м. май 173 mm.

Минерална вода – гореща (51⁰С), рН 9,4 с обща минерализация  0,36 g/l, съдържаща  сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние и газ-радон.

В курорта може да се провежда профилактика и балнео лечение  при хронични заболявания на:

опорно-двигателния апарат:

  • дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –  ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити,
  • бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • заболявания на гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест, гръбначни изкривявания и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp
https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

 

Съпътстващи туристически атракции

Пещера "Лепеница"

На 17 км от Ракитово се намира пещерата Лепеница, която представлява изключителен туристически обект. Някои от залите имат интересни имена като „Концертната зала”, „Арманите” и „Срутището”. От пещерата са проучени и картирани 1525 м. Запазени са уникалните природни образувания необикновено красиви пещерни форми — сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, пещерни езерца, бисери и рози. Тя е на три етажа. В долния етаж тече подземна река.„Лепеница” е разположена в Западните Родопи. Пещерата се намира в подножието на връх Сюткя и територията около входа на пещерата е покрита с горски площи.Отстои на около 17 км югоизточно от гр. Ракитово. Пещерата е обявена за природна забележителност на 10 Октомври 1962 г.

Параклис „Св. Никола Летний“

Той се намира върху бивш манастирски комплекс от 14 век. Храмът в манастира е бил един от най-големите четири в страната. От този тип е останала само църквата „Света София” в град София.

Часовниковата кула

Часовниковата кула е един от символите на Ракитово. Построена е през 1872 г. на височината Бърдо, разположена в непосредствена близост до източната част на града. Висока е 18,6 m, а стените ѝ са дебели 0,8 m. Има формата на октагон (осмоъгълник) и представлява каменно-дървена кула.Тя е построена от Митхад Паша в чест на красива ракитовка.

Крепостта Цепина и Хижа Цепина

Крепостта Цепина е разположена над село Дорково, което е част от община Ракитово. Най-известният владетел на крепостта е деспот Алексий Слав или още наричан „Господарят на Родопите”. Племенник е на Цар Калоян и след узурпирането на престола от Борил през XII век той разширява владенията си върху източните и западните Родопи. Крепостта е създадена през IX век разположена върху 25 дка с много модерни за времето си отбранителни и водосъдържателни съоръжения. В крепостта е имало три църкви като от едната са извадени два мраморни олтарни релефа на апостолите Петър и Павел. В момента те са в постянната експозиция на Ермитаж в Санкт Петербург.

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации