Огняново

Местоположение и обща информация

Огняново е българско село, разположено в югозападна България, съвсем близо до границата с Гърция. На 12 километра в югозападна посока е разположен Гоце Делчев, който е най-близкият по-голям град в района. От град Банско селото отстои на около 40 км и на около 200 км от столицата София. Цели четири планини се издигат между Огняново - Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. Курортът се намира на 540 m. н.м.в. Селото е част от територията на община Гърмен, като обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Родопите. Днес Огняново е известен балнеоложки център.

Разстояние до:

Летище София – 206 км

Летище Варна – 540 км

Летище Бургас – 437 км

Минерални води

Находище Огняново представлява част от една по-голяма зона на разтоварване на термални води, включващи и термалните води при град Гоце Делчев. Те са свързани с гнайси и излизат по разломна зона отделяща Гоцеделчевска котловина от Западни Родопи. Освен естествените 7 извора в района има и два допълнително прокарани сондажа.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  преходноконтинентален с изразено средиземноморско влияние. Зимата е мека, пролетта настъпва рано, лятото е много топло, есента е продължителна, суха и топла.

Температури:  м.януари-среднодневни: минимум +1⁰С и максимум + 8⁰С,                             

м.юли – среднодневни: минимум +18⁰С и максимум + 28⁰С.

Средни валежи през м.януари - 40 mm и през м. юли - 53 mm.          

Най-изразени валежи през  м. май 102 mm.

Минерална вода - хипертермална (40⁰С), рН 9,3 с обща минерализация  0,27 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние. Газове -  радон.

В местността може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • ревматологични: дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Водата е показана и за профилактика и питейно балнеолечение при хронични бъбречни, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни заболявания в компенсирано функционално състояние.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

На 10 км  от Огняново се намира село Лещен.В близост до Лещен са други две популярни дестинации за селски туризъм - архитектурните резервати Ковачевица и Долен. От Лещен се разкрива красива панорамна гледка към Пирин планина.

Селото привлича туристи с автентичния си вид и старите къщи, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). Изключително приятна за туристите е разходката по тесните улички в селото, покрити с калдъръм. В Лещен се предлагат различни атракции и дейности – разходки в планината, риболов, еднодневни екскурзии до близки забележителности, бране на билки и гъби.

На 17 км от Огняново се намира село Ковачевица. Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата „Св. Никола”, която е построена през 1847 г. През 1900 г. към нея е изградена и четириетажна камбанария.

Село Ковачевица е подходяща дестинация за любителите на селския туризъм и спокойствието. Освен че могат да се разхождат из тесните калдъръмени улички, да отседнат в типична ковачевска къща, туристите могат да опитат традиционни български ястия и да се насладят на спокойствието на Родопите. От селото тръгват няколко туристически маршрута до водопад „Синия вир” и местността „Кози камък”.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации