Добринище

Местоположение и обща информация

Град Добринище е балнеолечебен курорт в Югозападна България. Курортът е разположен в подножието на североизточните склонове на Пирин планина на 842 m. н.м.в. На 6 км западно от Добринище се намира Банско. На 40 км южно от Добринище е разположен Гоце Делчев.   

Разстояние до:

Летище София – 176 км

Летище Варна – 509 км

Летище Бургас – 406 км

Минерални води

Термалните източници са привързани към гранити от Пиринския блок в долината на Добринишка река. Водата излиза в 3 зони, при пресичане на две разломни нарушения, едното от които отделя долината на реката от планината, а второто е между гранити от гнайси. Освен естествените водоизточници в находището са прокарани и 2 сондажа с дълбочина 97,2 m и 270,3 m.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  преходноконтинентален с контловинен нископланински характер. Зимата е много студена, пролетта е прохладна, лятото е умерено топло, есента е  по-суха и топла от пролетта.

Температури:  м.януари-среднодневни: минимум -2⁰С и максимум + 5⁰С,                             

м.юли – среднодневни: минимум +16⁰С и максимум + 25⁰С.

Средни валежи през м.януари - 54 mm и през м. юли - 115 mm.   

Най-изразени валежи през  м. май 183 mm.

Минерална вода - хипертервална (43⁰С), рН 9,1 с обща минерализация  0,29 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние. Газове-  радон.

В местността може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • ревматологични :дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити, плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Интересни забележителности в района са: водопадът Свети Никола, църквата Св.Св. Петър Павел, манастир Св. Пантелеймон.

Църквата "Св. Св. Петър и Павел" е една от основните забележителности в Добринище. Тя се намира в центъра на града. Построена е през 1835 г. и е обявена за паметник на културата с особена архитектурна стойност. По-късно към нея е пристоена камбанария. На около 3 км югоизточно от Добринище се намира манастир "Свети Пантелеймон", основан през 20-те години на миналия век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата.

На около 25 км от Добринище се намира църквата "Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - село Добърско. Село Добърско става все по-известно сред туристите. Причината не е единствено старинната черква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, която е част от Стоте национални туристически обекта и е под егидата на ЮНЕСКО. Посетителите са привлечени и от легендата за чудодейната сила на селището. Твърди се, че част от ослепените при битката в Беласица, 1014 г. войници на Самуил се заселват в Добърско. Това се дължало на факта, че тук намерили облекчение от лечебната вода от аязмото. Добърско се превръща в дестинация с добре развит еко-туризъм. В близост до селото има водопад, както и чудесни екопътеки, които са предпоставка за една прекрасна почивка из дебрите на Рила планина.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации