Баня (Гулийна баня)

Местоположение и обща информация

Село Баня се намира в планински район на 801 м н.в. в центъра на Разложката котловина между три планини – Пирин, Рила и Родопите, на 850 m. н.м.в.. Отстои на 5 километра от Банско и Разлог, на 25 километра от Якоруда и на около 150 километра от София и Пловдив. Оттук минава жп линията Септември-Добринище, която е построена през 30-те години на 20 век.

Разстояние до:

Летище София –182 км

Летище Варна – 386 км

Летище Бургас – 499 км

Минерални води

Находище Гулийна баня е едно от големите в страната. Термалните води са свързани със гранити на Рило-Западнородопския масив. Преди започване на сондажните проучвания е имало две групи естествени водоизточници (в долините на р. Пихла на запад и на р. Конещица на изток), общо 27 на брой (каптажи, чешми, извори). След 1956 г. са прокарани 8 броя сондажи с дълбочина от 85 до 500 m. Първоначално дебитът се увеличава почти 2,5 пъти но постепенно намалява приблизително до първоначалните водни количества. Всички водоизточници показват силно взаимодействие помежду си. Много от естествените (извори, каптажи, чешми) силно намаляват дебита си или пресъхват след прокарването на сондажите, които действат на самоизлив.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  умереноконтинентален с котловинна ниско планинска характеристика. Зимата е много студена, пролетта е прохладна, лятото е умерено топло, есента е  по-суха и топла от пролетта.

Температури:  м.януари-среднодневни: минимум -1⁰С и максимум + 6⁰С,                            

м.юли – среднодневни: минимум +16⁰С и максимум + 25⁰С.

Средни валежи през м.януари - 54 mm и през м. юли - 115 mm.

Най-изразени валежи през  м. май - 183 mm.

Минерална вода - гореща (57⁰С), рН 9,3 с обща минерализация  0,33 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние. Газове- радон и сероводород.

В местността може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • ревматологични :дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Добринище е известно курортно градче, което се намира в полите на южен Пирин. Градът е атрактивен както през зимата, така и през лятото. Добринище води началото си от каменната ера. В селището са открити богати находища на тракийска и римска керамика, монети от времето на римския император Нерон. През VII - XIV в. Добринище е било селище - крепост. Историята сочи, че многобройните опити на Византийските императори да минат по р. Места до вътрешността на страната, са се разбивали на това място. През 1846 г. родолюбивите му жители изграждат свое училище, организират четнически дружини, участват активно в национално-освободителните борби на българския народ. Всички тези факти превръщат Добринище в деен участник в българската история. Интересни забележителности в района са: водопадът Свети Никола, Църквата Св.Св. Петър Павел, манастир Св. Пантелеймон.

Исторически музей - град Разлог се помещава на площад „15 септември 1903 г.", в близост до центъра на града. Музеят е част от поредица върожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е модел Разложко - Чепинска къща, „братов” тип от края на МХ век. Този тип къща се счита за продължител на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив през втората половина на същия век. Изгаря във въстанието от 1903 г. и е съградена отново по стария план през 1905 година.Това е родната къща на полковник Никола Парапунов, ръководител на въоръжената антифашистка съпротива в Пиринския край.

В момента тук се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи. Сред безценното богатство на фондовете се открояват колекциите от оръжие, стари книги, традиционно местно облекло и произведения на разложките грънчари. Могат да се разгледат три изложби - археология, етнография и експозиция за историята на града в последния век.

До музея е паметникът на убитите в Кръстовденското въстание от 1903 г. жители на Крапата махала, както и мраморната чешма, съградена в 1927 г. по повод 1000 години от смъртга на българския цар Симеон Велики.

Къщата е обявена за паметник на културата с национално значение през 1958 г. и реставрирана частично през 1984 г. Гостите на Община Разлог могат да се потопят в атмосферата и бита на хората, живели преди повече от 150 години.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации