Марикостиново

Местоположение и обща информация

Курортната местност е разположена в близост до р.Струма на 80 m. н.м.в. Местността е с богата история, датираща от античността, заобиколена от пет планини и множество исторически, културни и природни забележителности.

Село Марикостиново отстои на 11 километра от Петрич и на 17 км от Сандански. Западно до селото преминава европейския път E79. Марикостиново има ЖП гара на линията София - Кулата. То е селище с богато историческо минало. В землището на селото са открити археологически останки от времето на античността и средновековието. В местността Марена (на около 3 километра северозападно от селото) са запазени останки от антична крепост.

Разстояние до:

Летище София – 201 км

Летище Варна – 599 км

Летище Бургас – 496 км

Минерални води

Минералните води при Марикостеново са известни отдавна, като първоначално е имало повече от 50 извора, които са образували заблатявания на голяма площ с лечебна тиня на дъното. Минералните води извират от силно разломените и напукани докамбрийски гнайси с кварцови и пегматитни жили. В началото (от 1936 - 1938 г.) е имало само един каптиран извор от находището - “Бочвата”. През 1956 г. и 1957 г. са направени 40 ръчни и 7 машинни сондажа с дълбочина от 23 до 60 m и един до 125 m. Сондажите са с различна водообилност и температура, като се установява че при черпенето на вода от някой сондаж съществено се намаляват нивата в съседните сондажи и сумарния дебит на естествените извори.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  преходноконтинентален с изразено средиземноморско влияние. Зимата е мека, пролетта настъпва рано, лятото е продължително, сухо и горещо, есента е  продължителна, суха и топла.

Температури:  м.януари-среднодневни: минимум +2⁰С и максимум + 9⁰С,                             

м.юли – среднодневни: минимум +18⁰С и максимум + 31⁰С.

Средни валежи през м.януари - 66 mm и през м. юли - 34 mm.            

Най-изразени валежи през  м. май - 73 mm.

Минерална вода - гореща (62⁰С), рН 7,3 с обща минерализация  1,01 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние. Газове- сероводород, въглероден диоксид и радон.

Изворна калоколо изворите на минерална вода се е образувало езеро              с  лечебна кал.

В местността може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • ревматологични: дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Самуиловата крепост се намира край прочутото със загадките си село Ключ, на 20 км югозападно от Петрич,  на 20 км  от Марикостиново и само на 4 км от границата с Македония. Националният парк-музей “Самуилова крепост” е свързан с трагичен момент в Първата българска държава след Беласишката битка с византийците през 1014 г. Тогава е ослепена 14-хилядна войска на цар Самуил, като на всеки стотен войник е оставен един с едно око, за да води останалите. Виждайки това, Самуил получава разрив на сърцето и умира. Тук се намира мемориалът, посветен на цар Самуил и неговите ослепени войници.

Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол. Тя е свързана с пророчицата Баба Ванга и носи на всеки посетител богат енергиен заряд. Разположена е по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10 км от Петрич. В Рупите се намира построеният през 1994 г. от Ванга храм "Св. Петка Българска", който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора. В миналото на това място е изригнал вулкан, в следствие от него са се образували лечебни минерални извори с температура 75оC. Съвсем наблизо са разположени и останките на един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. В досегашните исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 година латински надпис от 308 година сл. Хр. по недвусмислен начин доказа, че в местноста Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Досега този град е локализиран на юг от Беласица.                             

Местността Рупите, заедно с храм-паметник „Света Петка Българска“, е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Местността е известна и с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на България. Орнитологична станция се занимава с движението на мигриращите птици.
Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации