Рупите

Местоположение и обща информация

Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол. Тя е свързана с пророчицата Баба Ванга и носи на всеки посетител богат енергиен заряд. Местността е разположена на изток от вулканичното възвишение Кожух на 147 m. н.м.в., само на 10 км от Петрич. В Рупите се намира построеният през 1994 г. от Ванга храм "Св. Петка Българска", който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора. В миналото на това място е изригнал вулкан, в следствие от него са се образували лечебни минерални извори с температура 75оC. Съвсем наблизо са разположени и останките на един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. В досегашните исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 година латински надпис от 308 година сл. Хр. по недвусмислен начин доказа, че в местноста Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Досега този град е локализиран на юг от Беласица.

Местността Рупите, заедно с храм-паметник „Света Петка Българска“, е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Местността е известна и с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на България. Орнитологична станция се занимава с движението на мигриращите птици.

Разстояние до:

Летище София – 202 км

Летище Варна – 600 км

Летище Бургас – 497 км

Минерални води

Минералните води при Кожух са свързани с най-младите вулкански скали в България. Първоначално в основата на скалните венци са бликали малко известни и неизследвани горещи минерални извори. Водите извират от наноси сред студените речни води с буйно отделяне на газове. След провеждане на редица предварителни геоложки и геохимични изследвания на през 1961 г. в района се прокарва първия сондаж с дълбочина 177 m. Горещата вода в него първоначално се появява на самоизлив от дълбочина 55 m, като в дълбочина притокът на вода нараства. Прокарва се и нов сондаж с дълбочина 500 m, в който също има приток на гореща вода, започващ от 40 дълбочина. В останалите 3 прокарани сондажи в района не се установява съществен приток на топли води. Поради на корозия на тръбите на сондажите през 1980 г. се прокарва нов сондаж с дълбочина 246 m, който също дава гореща вода на самоизлив и е основният източник за експлоатация минералните води в момента. Една особеност на минералната вода е високото съдържание на въглероден диоксид в нея, което е благоприятно за нейното използване за производство на алги.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  преходно континентален с изразено средиземноморско влияние. Зимата е мека, пролетта настъпва рано, лятото е продължително, сухо и горещо, есента е  продължителна, суха и топла.

Температури:  м.януари-среднодневни: минимум +2⁰С и максимум + 9⁰С,                             

м.юли – среднодневни: минимум +18⁰С и максимум + 31⁰С.

Средни валежи през м.януари - 66 mm и през м. юли - 34 mm.           

Най-изразени валежи през  м. май 73 mm.

Минерална вода - гореща (72⁰С), рН 6,7 с обща минерализация  2,2 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние и газ- въглероден диоксид.

В местността може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • ревматологични :дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти.

Храм-паметникът „Св. Петка Българска” се намира в местността Рупите, на 10 км североизточно от град Петрич. Църквата е построена в непосредствена близост до къщата, в която е живяла пророчицата Ванга (1911 – 1996 г.). Храмът е открит на храмовия си празник на 14 октомври 1994 г. и е издигнат със средства, предоставени от Ванга. Пророчицата е позната на всички българи и в много страни по света. Тя е считана за феномен и до нейните съвети и предсказания са се допитвали хиляди хора.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации