Сандански

Местоположение и обща информация

Община Сандански се намира в Югозападна България и е най-голямата в Благоевградска област. Разположена е в подножието на величествената Пирин планина, граничните с Гърция – Славянка планина, с Македония – планините Огражден и Малешевска. Територията й заема голяма част от обширната Санданско-Петричка котловина и част от живописната долина на река Струма.

Град Сандански се намира до главен международен път Е-79, участък София-Кулата-Солун. До него минава ЖП линия София – Кулата – Атина. Градът е леснодостъпен за чуждестранни туристи посредством международните летища в София (160 км) и Солун (150 км) Република Гърция. Туристите, кацнали на летище Солун преминават през Граничен контролно-пропусквателен пункт Промахонас-Кулата.

Разстояние до:

Летище София –189 км

Летище Варна – 586 км

Летище Бургас – 484 км

Минерални води

Горещите минерални извори са били главният фактор за заселването на гр. Сандански. Съществували са 16 извора в протежение на около 650 m в долината на р. Санданска Бистрица, като най-голям от тях е бил извора “Парилото”. Първите по-сериозни каптажни съоръжения са построени от войниците на 2-ра българска армия през 1918 г., а през 1934 г. е каптиран и извора за пералнята. Основните каптажи са изградени 1947-1949 г. и обединяват водите от няколко извора. В обсега на находището са провеждани сондажни дейности, но повечето от прокараните сондажи не са успешни. Само 2 от най-дълбоките сондажи (440 m и 1016 m) са разкрили горещи води в пясъци и пясъчници с неогенска възраст.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  преходноконтинентален с изразено средиземноморско влияние. Зимата е мека с краткотрайна снежна покривка, пролетта настъпва рано, лятото е продължително, сухо и горещо, есента е  продължителна, суха и топла. Това е най-слънчевия град в България.

Температури: м.януари-среднодневни: минимум +2⁰С и максимум + 9⁰С,                              

м.юли – среднодневни: минимум +19⁰С и максимум + 30⁰С.

Средни валежи през м.януари - 42 mm и през м. юли - 34 mm.                               

Най-изразени валежи през  м. май 73 mm.

Минерална вода - гореща (80⁰С), рН 7,8 с обща минерализация  0,59 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние.

В курорта може да се провежда профилактика и  балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • ревматологични :дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.
  • дихателната система.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Градски парк „Свети Врач“

Уникалният парк „Св. Врач“ в гр. Сандански носи старото име на града. Той започва от главната улица и е единствения в България с пясъчни алеи. Разположен е на територия от 475дка. Началото му поставя ген. Тодоров през 1916г. На територията му виреят около 200 растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Срещат се растителни видове от Далчения изток; Америка и Средиземноморието. Около водните площи и скалните кътове са засадени вечнозелени храсти. Мекият климат благоприятства за разнообразието от стройни секвои, магнолия, върби, гинко билоба, корков дъб, тис, нар и др. Над преминаващата през парка река Санданска Бистрица са провесени два люлеещи се дървени моста. Тук можете да намерите и дървени беседки, детски кътове, множество малки водни басейни, както и голямо изкуствено езеро с лебеди и патици, а из зелените площи се разхождат свободно пауни и други екзотични птици. В сърцето на парка се намират Летният театър, стадионът на гр. Сандански и плувния комплекс.

Комплекс паметник – Спартак

Сандански е познат като родното място на легендарния тракиец Спартак. В историята името му е покрито със славата на главен организатор на въстанието, което избухва в гладиаторската школа в гр. Капуа, недалеч от Рим през 73 г. преди Христа..
Въстанието на Спартак намира отражение в трудовете на много антични автори и макар той да е бил враг на Рим, те не скриват възхищението си от него. Плутарх, например пише: „Гладиаторите избрали трима вождове, от които пръв станал Спартак, тракиец от племето меди, който притежавал не само голяма смелост и физическа сила, но и ум и хуманност”. Този пасаж е много важен, защото потвърждава тезата за произхода на Спартак от племето меди, обитавало земите около дн. гр. Сандански. Приема се, че е роден в древното селище, намиращо се източно от с. Склаве, където днес се провежда ежегодния панаир, свързан с легенда за Спартак. От там идва и името на селото - „склав” от латински – роб.

В близост до Сандански се намира друга популярна дестинация - градчето Мелник. До Петрич се намира местността Рупите, в която е прекарала последните си години българската пророчица Ванга.

Друга забележителност тук е издигащото се на запад възвишение Кожух, което е част от угаснал вулкан, кратерът на който е мястото където се разполага днес храма. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от Античният град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр.Хр.

Комплекс „Мирото“

Светите лечители безсребреници Козма и Дамян поставят основите на балнеолечението в Сандански  с изграждането на клиника при извора Мирото. И днес жителите на Сандански и гостите на града използват водите му за здраве.

Градски плаж

Градският плаж се намира в парка на Сандански, непосредствено след изкуственото езеро. Работи през целия летен сезон. Басейните са с минерална вода.

Спортен интернат по плуване – Сандански

Спортен интернат по плуване се намира в парка на град Сандански. Разполага с 50м открит басейн за плуване с коридори. Предлага се обучение с професионални треньори. Ежегодно интернатът е домакин на състезания от Вътрешния спортен календар на БФПС. Тук БЧК Благоевград провежда курсове за водни спасители. Посрещат се български и чуждестранни отбори на тренировъчни лагери. Съвместно с Плувния клуб се провеждат курсове за начално обучение по плуване. През лятото басейнът към Спортен интернат по плуване - Сандански работи като градски плаж.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации