Панчарево

Местоположение и обща информация

Панчарево е разположено на 12 кm югоизточно от центъра на София, между Витоша и Лозенска планина, в края на Панчаревския пролом на река Искър. Намира се в близост до Околовръстния път на столицата, кв. Горубляне и Бистрица.

Панчаревските минерални извори имат богата история, която датира от тракийско и римско време. Траките оценили по достойнство минералните води и красотите на територията на Панчарево и твърде отдавна се поселили в местността Риляник. Римляните след превземане на македонското царство разположили свой военен лагер, наблюдателна крепост и селище също в близост до изворите. Още от древността изворите били основно два – един на брега на Искъра и друг до пътя, където били построени римските бани. Според стара легенда римската баня била построена по повеля на император Константин Велики, живял в Сердика заедно с дъщеря си. Вярна ли е легендата за създаване на банята не е ясно, но със сигурност се знае, че някъде в този период римляните построили на минералните извори в Панчарево седем големи и малки басейни вероятно на открито, които се отличавали с голяма изящност и красота. Нарекли баните „Чезаре – Царски“! От размерите на откритите на това място римски паметници може да се предположи, че района около изворите е използван и за ритуали и погребения на знатни личности.

Разстояние до:

Летище София – 25,4 км

Летище Варна – 450 км

Летище Бургас – 393 км

Минерални води

Находище Панчарево се състои от две гру­пи топ­ли ми­не­рал­ни извора. Во­ди­те на гор­ния из­вор из­ти­чат от напукани сред­нот­ри­ас­ки до­ло­ми­ти по раз­лом (с поч­ти из­ток-за­пад­на посока). Кап­ти­ран е през 1937 г. с хо­ри­зон­тал­на га­ле­рия под пъ­тя за Со­фия. Втората група е на 20 мет­ра по-нис­ко, на контакт на доломити и андезити. Преди завиряването на Панчаревското езеро (1955-1959 г.) е построен каптаж, представляващ вертикална шахта в езерото до неговото дъно и свързана с мост с брега, по която с помощта на помпа водата се и транспортира до потребителите. Този оригинален каптаж, проектиран от инж. Павел Петров носи името “Ка­ца­та”, “Гъ­ба­та”.

Минералната вода  е хипертермална (48⁰С), рН 7,1 с обща минерализация  0,47 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни, калциеви  и магнезиеви йони.

Минералната вода може да се прилага за питейно, инхалационно и външно балнеолечение  при хронични заболявания на:

  • стомашно-чревния тракт;
  • жлъчно-чернодробната система;
  • пикочо-отделителната система;
  • сърдечно-съдовата система;
  • дихателната система;
  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.      
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Панчарево се намира между трите планини – Витоша, Плана и Лозенска, на мястото където река Искър напуска чаровния пролом и навлиза в Софийското поле, и където бързите води на витошката река Бистрица се вливат в красивото Панчаревско езеро.

В Панчарево и околностите му са останали и значителни следи от времето на Римската империя. Тогава е била построена минералната баня, която имала седем басейна. Над банята, в местността Градището са намерени останки от Римски постройки и от охранителна крепост, предназначени да пазят от варварски нападения подстъпите към Сердика и Искърския пролом, в посока Самоков.

В землището на селото се намира Средновековната крепост „Урвич“, Панчаревския (Урвички) манастир „Св. Никола – Летни Мирликийски“ и останки от крепостната черква-манастир „Св. прор. Илия“, които заедно с Кокалянския манастир Св. Архангел Михаил, образуват Урвичкия крепостен комплекс.

В околните селища и по склоновете на обграждащите ги планини могат да се открият уникални културно-исторически забележителности – стари църкви, манастири, крепости и оброчища.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации