Бургаски минерални бани

Местоположение и обща информация

Бургаски минерални бани са разположени в подножието на Източна Стара планина, на 15 км от гр. Бургас и на 25 км от Черноморския курорт Слънчев бряг.

Община Бургас се намира на брега на Черно море, като обгражда най-обширния залив по българското Черноморско крайбрежие - Бургаския залив. Причерноморската част на общината е заета от Атанасовско, Мандеренско и Бургаско (Вая) езеро, които заедно с Поморийско езеро образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България. Езерата са изключително богати на биоразнообразие и се намират на един от основните пътища за миграция на европейските прелетни птици – Виа Понтика.

Разстояние до:

Летище София – 373 км

Летище Варна – 138 км

Летище Бургас – 20 км

Минерални води

Минералната вода на Бургаски минерални бани извира от андезити и е известна от много отдавна. Изворът е каптиран с шахта дълбока 10 m още през 1900 година. В последствие в района са прокарани и няколко сондажа с дълбочина 100 m. Интересен факт е, че макар и рядко има прекъсване в изтичането на минералната вода.

Естествени лечебни  фактори:

  • Море                                                                                                                 
  • Находище на минерална вода – хипертермална (41⁰С), рН 9,9 с обща минерализация  0,64 g/l, съдържаща  флуорни, хлорни и натриеви йони, и метасилициева киселина в колоидално състояние.

Калолечение-в някои спа центрове в курорта се използва преносима кал от Атанасовското езеро.                                                                                                                          

В курорта може да се провежда  таласолечение, калолечение  и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.      
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

От 2015 г. в района е открит туристически комплекс „Акве калиде“. Той представя богатото културно-историческо наследство на град Бургас. Тук могат да се видят внушителните руини на древния град Акве калиде-Термополис. Безценното находище на горещи минерални извори е причината на това място да възникне град още преди 2500 години, по времето на Траките. Община Бургас продължава да финансира археологическите проучвания на територията на Акве калиде. Разработен е проект за разширяване на туристическия комплекс, като на следващ етап се предвижда изграждането на реплика на Римска баня с действащ минерален басейн и СПА център.

Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море. Изграден е от вулканични скали, висок 12 метра, на места 17, а площта му е близо 9 декара. Между 1945 и 1990 г. носи името Болшевик. Островът е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории.

Една от най-известните легенди е свързана с пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират.

Според друга история, навремето до Острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания. За странните сили на мястото говори и случка от преди години, когато пиян капитан на влекач оцелял като по чудо, след като паднал от 25-метрова отвесна скала. На Света Анастасия има три скални феномена, известни като Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб. Някои вярват, че на Острова съществуват две подземия, чийто вход е много добре замаскиран и никой не може да проникне до тайните им. Досега обаче те не са открити.

Атанасовско езеро. Поддържаният резерват Атанасовско езеро се намира североизточно от Бургас, в посока към град Варна. През 1970 г. 170 ха от северната част на езерото са обявени за защитена територия, а през 1980 г. и за природен резерват. На 28 ноември 1980 г. поддържаният резерват Атанасовско езеро става част от Рамсарската конвенция (международно споразумение за опазване местообитанията на водолюбивите птици). От миналото езерото е известно като място за добиване на сол. Езерото е известно и като местообитание на защитени видове. В района му са установени 316 вида птици от 400 вида, които се срещат из цяла България. От тях 14 са световно застрашени.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарни дестинации