Поморие

Местоположение и обща информация

Град Поморие е разположен върху едноименния тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км. в Черно море, на северозападния бряг на Бургаския залив. От юг, изток и североизток градът е заобиколен от морето, а от север – от Поморийското езеро. От там минава един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка – Виа Понтика, установени са 269 вида птици.

Пристанище Поморие осигурява удобна морска връзка с близо
разположените градове Бургас, Несебър, Созопол и Варна. На 8 км от град Поморие
се намира летище Бургас. Община Поморие заема важно място в комуникационната
система на страната. През територията на общината преминават пътищата за
свръзка на южна и северна България. Вътрешната пътна мрежа осигурява удобни транспортни връзки с населените места на общината. През територията на общината преминава първокласен международен път Е – 87.

Разстояние до:

Летище София – 396 км

Летище Варна – 117 км

Летище Бургас – 10.2 км

Минерални води

В района на гр. Поморие няма подземни води, които да представляват интерес. Балнеологично значение има Поморийското езеро. Най-близките до Поморие минерални води са при с. Медово, където първоначално е имало група от каптирани извори с температура до 30ºС, както и сондаж с дълбочина 1250 m с високоминерализирани води при курорта Слънчев бряг. Сондажи с малки дебити затоплена вода има и в други райони около Поморие.

Естествени лечебни  фактори:

  • Море
  • Лиманно калонаходище

В курорта може да се провежда  таласолечение и калолечение при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.      
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Един от най-интересните културни обекти безспорно е Античната куполна гробница край Поморие. Датировката на паметника се отнася за II-IVв. сл. Хр. Изследователите са на мнение, че обекта е по-скоро хероон (мавзолей), в който са се извършвали и религиозни ритуали, чрез които се е отдавала почит към мъртвите. Уникалната архитектура е съчетание на римска и тракийска строителна традиция. Мавзолеят е най-късния представител на тракийските куполни гробници. Обекта е паметник на културата от национално значение.

Музеят на солта в гр. Поморие е единствен не само у нас и но и в цяла Източна Европа. Открит е през септември 2002 година и е посветен на един от най-старите запазени поминъци в райнона на Поморие – солодобивът. Уникалното е, че посетителите имат възможност да видят на живо как протичат всички технологични процеси и да се докоснот до традициите на местните жители.

Поморийско езеро

Поморийското езеро се намира на 25 км от Бургас и на 2 км северно от Поморие. То представлява свръхсолена лагуна от естествен произход и е най-северното от групата на бургаските езера. Дъното на езерото е покрито с черна кал, богата на минерали и микроелементи. Именно заради лечебните свойства на лиманната кал, използвана от дълбока древност, Поморие е един от предпочитаните балнео, СПА и уелнес курорти по българското Черноморие. Днес лечебната кал намира приложение за лечение на кожни болести, заболявания на опорно-двигателната система, както и в козметиката и процедурите за разкрасяване. Северната част на езерото се използва за солодобив – дейност, която има повече от 20 века история в района. Високата соленост е създала уникална среда, към която са се приспособили различни растителни и животински организми. Над Поморийското езеро преминава вторият по големина миграционен път на птиците в Европа – Via Pontica. Това обуславя голямото разнообразие от птици – общо 269 вида (гнездящи, зимуващи, мигриращи).

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарни дестинации