Св. Св. Константин и Елена

Местоположение и обща информация

       Св. Св. Константин и Елена е най-старият български черноморски курорт, с който започва историята на морския туризъм в България. Разположен е на 8 км северно от град Варна, сред забележително красива природна местност. Предлага живописно крайбрежие, уютни плажове, чист въздух, а също и здраве и красота чрез силата на морето и на лечебните минерални води, на които е богат курортът. Още в древността хората оценили природните дадености на мястото и черпили от силата и енергията му. През 1909 г. със съдействието на царица Елеонора, тук е създаден най-големият детски морски санаториум на Балканите. През 1933 г. е открита и първата в страната гроздолечебна станция. В наши дни Св. Св. Константин и Елена е  морски и СПА дестинация, чието най-голямо предимство е, че съчетава на едно място силата на морето, морския климат и  минералната вода. Комбинацията им оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на духа и тялото, укрепва имунитета, редуцира стреса и преумората. Курортът предлага възможности за морелечение, климатолечение, балнеология, СПА, калолечение, целогодишни почивки, морски и СПА уикенди и ваканции, условия за рехабилитация, грижи за здравето и красотата. Днес всеки може да се докосне до тази уникалната комбинация от природни дадености чрез изградените Медикъл и СПА центровете в курорта, а също и в нов термален комплекс край брега на морето, предлагащ целогодишно възможности за СПА, балнеопрофилактика, спорт, лечебни терапии и програми за цялостно възстановяване.

Разстояние до:

Летище София – 449 км

Летище Варна – 17.4 км

Летище Бургас – 128 км

Минерални води

На територията на този курортен комплекс също са установени два основни дълбоки водоносни хоризонта еоценски на дълбочина между 500 и 700 m и малм-валанжински след 1100 m. В момента основно се използват по-топлите води на малм-валанжина. Както и в останалите райони първоначалното разкриване на термални води е станало от проучвателни сондажи в началото на 60 години на 20 век. Вследствие развитието на курорта след 80-те години започва прокарването нови вече специализирани хидрогеоложки сондажи.

Естествени лечебни  фактори:

  • Море
  • Находище на минерална водахипертермална (46⁰С), рН 7,5 с обща минерализация  0,56 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, хлорни , натриеви и калциеви йони. Газове-ниски концентрации сероводород.

Калолечение-в някои спа центрове в курорта се използва преносима кал от Варненското езеро

В курорта може да се провежда  таласолечение, калолечение  и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • сърдечно-съдовата система;
  • дихателната система;
  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.    
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Водата е показана и за питейно балнеолечение при хронични бъбречни, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни заболявания в компенсирано функционално състояние.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Курортът Св. Св. Константин и Елена е разположен сред зеленината и прохладата на естествена растителност, която ежегодно се обновява с нови дървета и храсти. Със създаването на парка в курорта е свързано името на чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбур и Белведере във Виена и със създаването на морската градина във Варна. Най-старото дърво на територията на курорта днес е над 100-годишен полски бряст (Ulmus campestris), който се намира в двора на Международния дом на учените "Жолио Кюри" и се ползва със статут на защитено дърво.

Термален комплекс „Аквахаус Термал & Бийч“

Море, слънце, лечебна минерална вода и силата на морската вода и климат – всички уникални природни дадености на най-стария български черноморски курорт са комбинирани в Термален комплекс „Аквахаус Термал & Бийч“. Със своите 14 басейна и водни пространства, разположени в непосредствена близост до морето, термалния комплекс съчетава лечебната сила на минералната вода с приятното усещане от полъха на морския бриз, с ползите от морската вода и морския климат. Умело комбинира почивката с възможности за спорт, възстановяване и рехабилитация. „Аквахаус Термал & Бийч“ предлага на своите гости четири обособени зони, осигуряващи им различни видове усещания и активности. Водната зона предлага вътрешни и външни басейни с минерална вода, 25 метров плувен басейн, зона за плаж, външна сауна с панорамна гледка към морето и контрастен басейн. Детската зона разполага с 4 огледално разположени вътрешни и външни басейни с минерална вода, като два от тях са предвидени за бебета. На разположение е и детска стая с аниматор и забавни игри.  Термалната зона надгражда услугите и предоставя условия за пълно възстановяване, рехабилитация и балнеолечение. Разполага с допълнителни вътрешни и външни басейни, оборудвани с множество водни струи за отпускане на мускулите и освобождаване от стреса. Терапевтичният басейн с минерална вода с температура 42 градуса е подходящ за профилактика на болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, за рехабилитация и подобряване на ортопедични и травматологични състояния, при гинекологични и кожни проблеми. На разположение на посетителите са също финландска и билкова инфраред сауна, хамам, парна баня, солна стая и вътрешен контрастен басейн.  Уелнес зоната осигурява възможности за активно спортуващите. На разположение е модерна фитнес зала с уникална гледка към морето, зала за групови занимания – флай йога, кросфит, пилатес и др. В тази част са разположении фризьорски и козметичен салон, терапевтични кабинети за калолечение, хидротерапии, електротерапии и класически и лечебни масажи и терапии. Всички посетители могат да се насладят на вкусни и здравословни ястия, както и на освежаващи напитки, предлагани в ресторанта и фреш бара.  

Арт – галерия под звездите в Св. св. Константин и Елена

Сред прохладата на морето и зеленината на Св. Св. Константин и Елена вече няколко години поред скулптори от цяла България се събират на пленера „Докосване до природата“ за да интерпретират връзката между морето, земята, природата и хората. Превръщайки за месец курорта в ателие под небето, творците създават произведения пред очите на туристите и гостите на комплекса. Новосъздадените скулптори са разположени в парковата среда на курорта и могат да бъдат видяни по всяко време на годината. Експозицията на открито включва творби от камък и дърво на българските артисти Адриана Добрева, Венцислав Марков и Христина Иванова, Даниел Мирчев, Иван Иванов – ИВАНИ, Иван Стоянов, Кирил Георгиев, Кирил Матеев, Кристиян Жейнов, Николай Йотов, Николай Мартинов, Симо Борисов, Христо Кирилов.

Манастирът „Св. Св. Константин и Елена“

В курорта се намира манастирът „Св. св. Константин и Елена“, който е част от историята на древна монашеска обител. В храма има старинни икони с гръцки и църковнославянски надписи. Чудотворната икона на покровителите на обителта Константин и Елена заема почетно място. Манастирът съхранява и частица от мощите на Светите Равноапостоли, дарени от Руската православна църква. Храмовата съкровищница пази също частица от Честното Дърво, парче от шапчицата на св. Матрона Московска, мощите на св.Валентин, св. Седем Ефески Отроци, св. Мария Гатчинска, на монасите избити в манастира св. Сава, обувката на св. Александър Свирски. Но най-голямото съкровище на манастира е Аязмото. Предполага се, че именно чудотворният извор, днес вградено под самия свети престол в олтара на манастирския храм, е станало причина за възникване на светата обител, още по времето на българския цар Иван Александър (1331-1371 г.).

Ботаническа градина – Екопарк Варна.

В непосредствена близост до курорта се намира Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна. Това е първият екопарк в страната, съчетаващ изкуствени и естествени екосистеми. Разположен е на площ от 360 дка. Растителните колекции включват повече от 300 вида  екзотични дървета и храсти, а тревистите растения са повече от 500 вида. Ботаническата градина е известна със своята богата колекция от ириси, които са повече от 250 разновидности. Екопаркът предлага екзотични срещи с растения от цял свят: морски борове, дърво-лале, двуделно гинко, стеркулия, желязно дърво, хартиено върво, вечнозелен дъб, мамонтово дърво и др. Археологически находки от II-IV в., разкрити на територията на Университетската ботаническа градина Варна са „Римска гробница”, „Делвите”, „Римска вила”. В екопарка се намира и параклисът „Св. Климент Охридски”, изграден в най-високата част на градината с прекрасен панорамен изглед към Варненския залив.

Арт галерия в Хотел  Балнео & СПА Азалия

В арт галерията на хотела целогодишно са изложени произведения на изкуството на български и чуждестранни автори, които са дарени изцяло или частично за подпомагане на деца от Варна и региона в неравностойно социално положение, лишени от родителски грижи или със специални потребности. Колекцията съдържа  повече от 200 живописни платна, фотографии, малки пластики, икони.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации