Ваканционен клуб „Ривиера”

Местоположение и обща информация

Ваканционен клуб Ривиера е разположен на площ от 12 хектара сред величествен парк с вековни дървета, на самия морски бряг, със собствени плажове в закътани заливчета. Климатът тук има характер на естествен инхалатор. Освен с лечебните свойства на морската вода, разполага и с естествен термален минерален извор. Архитектурата и инфраструктурата в комплекса са подчинени изцяло на природата. А тази философия е станала основа за всяко следващо модернизиране на ресурси и услуги. Елитният туристически комплекс се намира на 17 км от град Варна.

Разстояние до:

Летище София – 455 км

Летище Варна – 23.5 км

Летище Бургас – 134 км

Минерални води

В района на курортен комплекс Ривиера през 80-те години на 20 век са изградени няколко сондажа с дълбочина до 1800 m с цел разкриване на термални води от малм-валанжинския водоносен хоризонт. Водоносните варовици и доломити, в различни участъци на курорта са на дълбочина 800-1000 m.

Минералната вода е слабоминерализирана, хипертермална, а алкана реакция, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, калциева и магнезиева, със съдържание на сероводород. Минералната вода е подходяща предимно за външно приложение при заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната и половата системи. Възможно е и питейно балнеолечение и профилактика на обменно-ендокринните и професионалните заболявания.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Само на 4 км от курорта се намира една от най-интересните забележителности по Черноморието – скалният Аладжа манастир.

Аладжа манастир е един от малкото скални манастири в България, при които са ясно разграничими отделните помещения с различна функция.

На 600 – 700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите. Откритите находки – керамика, монети, графити и др., свидетелстват, че Катакомбите са обитавани през раннохристиянската епоха (V-VI в.).

В близкия град Варна, който е една от люлките на европейската цивилизация  има многобройни туристически обекти, свързани с богатото културно-историческо наследство на града, сред които Археологическият музей, Римските терми, Катедралният храм “Св.Успение Богородично”, Градската художествена галерия, Военноморският музей, Делфинариумът, Аквариумът и др.

Един от най-ценните паметници на културата във Варна са Римските терми, намиращи се в централната част на града, на ъгъла на улиците „Сан Стефано” и „Хан Крум”. Те са един от обектите на Археологическия музей в града. Обществените терми (бани) на Одесос са един най-запазените архитектурни паметници от римската епоха в България (І–ІV в.н.е.). Те са от т.нар. “малък императорски тип” и изграждането им се отнася към края на ІІ в.н.е. Това е най-голямата римска баня на Балканския полуостров – с площ от 7000 кв. м. Тя е четвърта по големина в Европа – след термите на Каракала и Диоклециан в Рим и в Тревира (Трир, Германия). Използвана е до края на ІІІ в. Римските терми са обявени за архитектурно-строителен паметник на културата в бр.16 на Държавен вестник от 1968 г.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарни дестинации