Русалка

Местоположение и обща информация

„Русалка” е ваканционен комплекс от 600 вили на около 80 км североизточно от Варна. Курортът е разположен в непосредствена близост до девствената природа на природния резерват „Таук лиман” – „Птичия залив”, където се срещат редки видове птици. Отстои на 20 км източно от Каварна, на 35 км от Балчик и на 80 км от Варна. Ваканционното селище, по-късно наречено ваканционен клуб „Русалка“, е създадено през 1968 година, по френския модел на „Клуб Медитеранее“. В непосредствена близост до курорта се намира природният и археологически резерват „Яйлата”. Наблизо се намира и нос Калиакра, където могат да се видят останките на стара крепост. Калиакра е и орнитоложки важно място, привличащо много любители на птиците.

Разстояние до:

Летище София – 520 км, Летище Варна – 88.2 км, Летище Бургас – 204 км

Минерални води

Източник на термални води е сондаж Р-8х, разположен в Птичия залив, разкриващ термални води от малмо-валанжинския (горноюрско-долнокреден) водоносен хоризонт. Той е с дълбочина 777 m и е прокаран през 1965 г. при проучване на Тюленовското нефтено находище. Водата излиза на самоизлив от дълбочина около 360 m.

От съществено значение е находището на пелоиди, намиращо в близост до курорт Русалка. То има площ около 20 дка. Общите запаси на лечебна кал на езерото Русалка възлизат на около 28500 тона. Лечебната кал от Русалка има най-висока органика, съответно и влага, което има влияние върху показанията на лечение.

Естествени лечебни  фактори:

  • Море
  • Лиманно калонаходище
  • Находище на минерална вода – хипотермална (32⁰С), рН 7,5 с обща минерализация  1,22 g/l, съдържаща хидрокарбонатни,  хлорни и натриеви йони. Газове – ниски концентрации сероводоров.

В курорта може да се провежда  таласолечение, калолечение  и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • сърдечно-съдовата система;
  • дихателната система;
  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.      
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.       

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Крепост „Яйлата”

На 10 км от к.к Русалка и на 2 км южно от Камен Бряг се намира Националният археологически резерват „Яйлата” – приморска тераса с площ 300 декара (45,3 хектара), отделена от морето с 50-60 метрови скални масиви.

В защитената местност Яйлата цари рядко срещана природна красота, съчетана с множество останки от древни цивилизации и загатки от миналото. На дъното на този продълговат къс земя, сякаш пропаднал дълбоко в Добруджанското плато, цъфтят и ухаят ароматни треви, а по отвесните скали към сушата и към морето се забелязват отворите на множество пещери. Тук се намират праисторически пещерни жилища, тракийски гробници, антични винарни, светилище, жертвени камъни, некрополи, крепостна стена, средновековни полузаличени надписи, каменни икони и издълбани по пещерните стени кръстове.

Тауклиман (Заливът на птиците) се намира на юг от Яйлата, на около 8 км от с. Камен бряг и е защитена местност. Тук могат да се видят разнообразни видове птици (повече от 100 вида), гнездящи или прелитащи в района. Брегът наподобява скалисти тераси, спускащи се към морето с малки уютни плажове и скални арки. Множеството пещери наоколо са дали почва на много старинни легенди за морски пирати, скрили там съкровищата си.

Нос Калиакра и намиращият се на негова територия археологически резерват се намират на 17 от к.к. Русалка. Представлява удължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Това е едно от най-атрактивните за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки. Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери и арки, които могат да се достигнат само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби.

Първите сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато районът е населен от тракийското племе тиризи, вероятно заради това първоначалното име на носа е било Тиризис. По-късно крепостната стена, започната от тракийското племе, била възстановена и била издигната още една укрепителна линия. Селището се състояло от две части - вътрешен и външен град.  

В процеса на археологическите разкопки са открити също и няколко средновековни църкви.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации