Дестинация Южно Черноморие
Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево
Опитай
Миди по бургаски
миди, ориз и подправки
Риба плакия
прави се печено на фурна от дребна риба и зеленчуци, които предварително се задушават
Сладко от зелени смокини
прави се по традиционна рецепта от векове в Созопол
Пържена цаца
Черноморски калкан
Морска дънна риба. В миналото масов вид по българското крайбрежие, но в последните години запасите на вида намаляват драстичнo. Често се смята за най-вкусната храна, която Черно море може да предложи. Калканът, както споменахме, има ниска масленост, което означава, че прекалено високата температура на готвене би довела лесно до неговото изсушаване. Опитни кулинари съветват калканът за пържене да бъде предварително паниран, а ако ще се пече на скара най-добре е да се маринова преди това. Според мнозина най-добрият начин за приготвяне на калкан е задушаване и печене в сос.
Скумрия на керемида
специалитет в Несебър
Кавърма „Странджанска мозайка“
Дегустирай
Шардоне от Поморие
Шардоне от Поморие – Черноморското крайбрежие предлага най-добрите условия за отглеждане на бели винени сортове. Много от добрите български вина се раждат тук от сортовете Шардоне, Алиготе, Димят, Ризлинг, Траминер, Мускат Отонел, Тамянка, Юни Блан, Совиньон Блан. Тук произвеждат и фини отлежали брендита създадени по класическа конячна технология.
Забележителности