Посетителски информационно–образователен център на Дирекция “Национален парк Пирин”

Адрес:  гр.Банско, ул.”Пирин” №104

Тел.: 0899/866 414 или 0897/247 158

E-mailpic_pirin@abv.bg

Сайтwww.pirin.bg

Работно време: всеки ден  от 9.00 ч. до 17.30 ч.

 

Центърът е изграден на възлово място в подножието на Пирин - на изхода от град Банско към  хижа „Вихрен“. На площ от 373 кв. м са разположени многофункционална зала за посетители, прожекционна зала и постоянна експозиция с модули, пресъздаващи биоразнообразието в планината и националния парк.

Предлагани услуги:

В центъра посетителите получават точна информация за туристическите маршрутите и условията за туризъм. Парковите експерти посрещат и информират българските и чуждестранни туристи за биоразнообразието, опазвано в защитената територия, за най-интересните природни и културно – исторически забележителности в целия Пирински регион, за алтернативните форми на туризъм, предлагани в района, за предстоящи събития и др.

Функционалното разпределение на вътрешното пространство позволява да се провеждат образователни дейности с деца от региона и гостуващите в града. Прожекционната зала е оборудвана със съвременна техника и богата видеотека от природо – научни  филмчета, пригодени за различни възрастови групи. Подрастващите получават подробна информация за значимостта на защитената територия и съхранената дива природа в Пирин планина – основание за включването на Национален парк „Пирин“ в Списъка на ЮНЕСКО като световно природно наследство.

Чрез интерпретативните модули – горски телефони с гласове на различни птици и животни, светещ макет на планината, пъзели и др.,  посетителите научават интересни факти за геологията, горите, растенията и животните в Национален парк „Пирин“, за важната роля на човека за опазването на това неоценимо природно богатство.