Архитектурно-етнографски комплекс Етъра

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” е разположен на 8 км южно от центъра на град Габрово. Единственият музей на открито в България представя архитектурата, стопанското минало, народната техника и бита на населението от Габровския край през епохата на българското Възраждане. Музеят е открит на 7 септември 1964 г. Обявен е за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение през 1971 г.

На площ от 25 декара са разположени над 50 обектa – жилищни и стопански сгради, занаятчийски работилници, църква, мостове, каменни чешми и др. Тук се намира и единствената в страната сбирка от технически съоръжения, задвижвани от вода: воденици, валявици, тепавица, точило, стружня, стругове и гайтанджийска одая. На занаятчийската чаршия /търговска улица/ в „Етър”-а могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона.

Единствено в музея посетителите могат да наблюдават как сръчни майстори изработват по автентична технология изделия от регистъра на традиционните занаяти. Освен това, гостите на габровския музей на открито могат да закупят току що изработени пред очите им продукти от майсторите грънчари, дърворезбари, кожухари, бакърджии, куюмджии, мутафчии, шекерджии, ножари, дървостругари, хлопкари и др.

След предварително записване, на територията на музея се организират и курсове за обучение в традиционни занаяти.

Посетителите на АЕК «Етър» могат да наблюдават и възстановки на обичаи на големите празници от обредния календар като Лазаровден, Гергьовден /6 май/, Еньовден /24 юни/, Илинден /20 юли/ и др.

Достъпност за посещение: Целогодишно, платено, обзорни и тематични екскурзоводски беседи на български, английски, руски и немски език.

Транспортна осигуреност: От центъра на Габрово се тръгва в посока прохода Шипка, на разклона се продължава направо, като пътят за прохода остава вдясно. Има указателни табели. При спускане от прохода, преди влизане в град Габрово, за музея се завива на дясно. От град Габрово до квартал Етъра има редовна автобусна линия №10 и линия №1. Пред входа на комплекса има платен паркинг.

Туристическа инфраструктура: На територията на АЕК «Етър» работи и хотел - построен и обзаведен в хармония с духа на етнографския музей на открито. Посетителите на музея могат да опитат традиционни ястия, приготвени по стари местни рецепти в една от двете механи. В близост до музея е изграден посетителски информационен център на природен парк «Българка». Има възможност за разходка от музея по три екопътеки: Етъра - Соколския манастир, Етъра - вр. Шипка и екопътека из природен парк «Българка».