Шипченски манастир „Рождество Христово”

Шипченският манастир „Рождество Христово” се намира в покрайнините на град Шипка.

Идеята за основаването му е на руския дипломат граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева. Средствата за строежа са дарени от руския народ, а жителите на град Шипка даряват парцела. Строежът му започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. През 1902 г. е изографисан и главният храм на манастира. Манастирът е руски до 1934 г., когато съветското правителство го предоставя на България. Днес Шипченският манастир е част от парк-музей „Шипка – Бузлуджа”.

Храмът е определен за архитектурно-строителен паметник на културата в брой 33 на Държавен вестник от 1970 г.

Черквата е кръстокуполна, с квадратен наос и три апсиди. По стените на храма и в галериите отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на загиналите офицери и опълченци през Руско-турската война от 1877-78 г., най-ожесточените битки в която се водят в Шипченския проход, недалеч от град Шипка. До западната част на църквата има 53-метрова кула-камбанария. Общият брой на камбаните в нея е 17, като най-голямата камбана от тях тежи 1643 кг.

Шипченският манастир е действащ мъжки манастир. Храмовият му празник е на 25 декември. Манастирът не предлага настаняване. В църквата могат да се закупят информационни брошури, сувенири

Транспортна достъпност: Град Шипка е разположен в подножието на Стара планина на 650 м надморска височина. Той се намира на 12 км. от гр. Казанлък, област Стара Загора. Град Шипка е начална точка на Шипченския проход, който преминава през Стара планина и свързва Северна и Южна България. Намира се и в близост до Подбалкинския шосеен път. Обектът е лесно достъпен с автомобил. От гр. Казанлък има осигурен междуградски транспорт (автобусна линия № 6)

Туристическа информация: Най-близкият туристически информационен център се намира в гр. Казанлък, на адрес ул. „Искра” № 4