Национален музей „Христо Ботев”

Христо Ботев е роден в град Калофер и тук се намира и музеят, посветен на него, в който се съхраняват, опазват и експонират лични вещи, документи, издания, произведения на българското изобразително изкуство и др. материали, свързани с живота и делото на Христо Ботев, неговото семейство и съратниците му.

НМ „Христо Ботев”, Калофер е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Музейният комплекс е разположен в парк „Ботева градина”, създаден през 1926 г. и включва следните обекти – мемориална къща-музей, експозиционна зала, паметника на Ботев от 1930 г. и паметника на Иванка Ботева - майката на поета. Цялият ансамбъл е обявен за групов паметник на културата – историческо място с национално значение.Основен елемент в комплекса е къщата, в която е живял най-дълго Ботев.

Мемориалната къща-музей представлява едноетажна полумасивна сграда с четирискатен покрив и еркерно изнесен голям чардак. В нея, с етнографски материали от епохата на Възраждането, е пресъздадена обстановката, в която е израстнал Ботев. Оригинални експонати са чекръкът и шевната машина на баба Иванка

През 1973 г. към мемориалната къща-музей отваря врати за хиляди поклонници на Ботев и новата експозиционна зала на Музей „Христо Ботев”. Тя е напълно обновена през 2008 г. в чест на 160-та годишнина от рождението на Ботев. В новата експозиция подробно, с фотоси и снимков материал, е представен жизнения път и делото на Ботев. Тук посетителите могат да видят единствените запазени лични вещи на Ботев – неговият джобен часовник и писалищните му принадлежности. Показана е и печатната преса, на която са отпечатани част от броевете на Ботевия вестник „Знаме” и първи брой на последния му вестник „Нова България”.

Достъпност за посещение: Целогодишно, без почивен ден, наличие на екскурзоводи

Транспортна достъпност:  Да, автобусна връзка до гр. Карлово и гр. Казанлък, ЖП връзка до гр.Бургас и гр. София

Туристическа инфраструктура:  Къщи за гости, хотели, заведения за хранене, ТИЦ