Свещарска гробница

Историко-археологическият резерват „Сборяново” обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват „Сборяново” е Свещарската тракийска царска гробница. Тя е намерена през 1982 г. при разкопки на Могила №7 от Източния могилен некропол на Сборяново (Гинина могила). Построена е в първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Има внушителни размери. Дължината й е 7,5 м, ширината при фасадата е 6,5 м, а височината на гробната камера (отвътре) е 4,45 м. Гробницата е изградена от големи варовикови блокове. Състои се от дромос (коридор) и три помещения-камери, като всяка камера е покрита с отделен свод.

Украсата на гробницата е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на гетите (тракийско племе). Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985 г.

Достъпност за посещение:  Платено посещение, достъпът е ограничен в периода март-ноември, почивни дни за гробницата – понеделник и вторник; има осигурени екскурзоводи с английски, руски и немски езици;

Транспортна достъпност: НАР „Сборяново“ е транспортно достъпен от Е-72 (София-Варна) през отклонението при Търговище по второкласен път през Разград (67 км) или през отклонението при Стражица през Попово и Разград (105 км); от Е-70 (Русе-Варна) през Разград (40 км); от второкласен път Силистра-Шумен през отклонението при Дулово (40 км). Най-близките летища са във Варна (150 км) и Букурещ (140 км).

До гробницата може да се стигне от с. Свещари или с. Малък Поровец по поддържан асфалтиран път, прекосяващ резерват „Сборяново”.

Туристическа инфраструктура: В община Исперих (на около 7 км); има  изграден Посетителски център с паркинг, където се предлагат на посетителите различни сувенири, информационни и рекламни материали.