Храм на Кибела – Балчик

Балчик е разположен в североизточната част на българското Черноморие, на 40 км от Варна и на 20 км от Каварна.

Градът е основан преди 26 века от гръцки колонисти под името Круни. През VІ в. пр.Хр. градът бил наречен на гръцкия бог на виното и веселието Дионис - Дионисополис. През ІV в. пр.Хр. Дионисополис вече е бил достатъчно важен икономически център. Затова говорят откритите монети, сечени в града, върху които е било отпечатано името на бог Дионис. Силно разпространени били култовете към бога на виното и към великата богиня майка Кибела. В Историческия музей на Балчик се съхраняват голяма част от находките, открити при разкопки в района. Експонатите разказват за създаването и развитието на града в древността и през Средновековието, със снимки и документи е представен периодът, в който Балчик и Южна Добруджа са под румънско управление. В музея се съхраняват всички находки и мраморни статуи от храма на Кибела. Храмът на Кибела е открит през 2007 г. и според археолозите той датира около 280 - 260 г. пр.Хр. В останките от храма са намерени 27 запазени надписа, а почти всички изображения са на богинята Кибела. След земетресението в средата на VІ в. храмът е бил затрупан.

Достъпност за посещение: До обекта е осигурен безплатен целогодишен достъп за посещения. Няма налични екскурзоводи. Достъп за хора с увреждания не е осигурен.

Транспортна достъпност: Налични са асфалтов път в добро състояние, както и обществен транспорт до обекта. Обектът е видим и лесно достъпен.

Туристическа инфраструктура: В района на обекта са налични: места за настаняване: Клас Б (Стаи за гости) - 11; Зведения за хранене и развлечения: Заведения за бързо обслужване - 4, Питейни заведения – 3.

По отношение на публичните услуги в района на обекта има пристанище, възможности за посещения на църкви, джамия, паркинг, офиси (на банки, на мобилни оператори), магазини, таксиметрова стоянка.