Национален музей „Васил Левски”

Националният музей „Васил Левски” се намира в централната част на град Карлово. Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис „Всях светих болгарских”, Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Музеят на Васил Левски има многогодишна история. Началото му е свързано с възстановяването на родната къща на Апостола през 1933 г. и нейното отваряне като музей през 1937 г. Къщата е малка едноетажна сграда със зимник, килер и скривалище в приземието и две стаи на етажа – една за нощуване и една гостна. До къщата е долепена работилницата - ниска постройка, състояща се от стая с навес. Първоначалният вид на къщата е възстановен благодарение на племенниците на Левски - дъщерите на сестра му Яна.

През 1955 г. в близост до къщата е изградена зала за документална експозиция. Впоследствие тя се оказва малка и през 1965 г. е построена нова сграда, а старата е преустроена в кинозала. От 1968 г. до 1992 г. къщата музей е филиал на Градския исторически музей в Карлово. От 1993 г. е самостоятелен музей. На 21 юли 2000 г. той е обявен за държавен културен институт с национално значение. От 1994 г. в Карлово музейният комплекс се възстановява и разширява. Построени са и са включени още Чардаклиевата къща и мемориалният параклис „Всехсвятихболгарских”. Експозицията на музея е събирана повече от 65 години и съхранява вещи, документи и снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници от Карлово и от други краища на страната. Тук се пазят почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Апостола, произведения на изобразителното изкуство и др. Днес музеят „Васил Левски” е един от най-посещаваните мемориални музеи в България.

Достъпност за посещение: Целогодишно, без почивен ден.

Транспортна осигуреност: Намира се в непосредствена близост до центъра на града и общинския пазар; има автобусна спирка до музея, както и ЖП гара и автогара на 1.5 км разстояние.

Туристическа инфраструктура: В близост има хотели, ресторанти; туристите се обслужват от екскурзоводи, като се предлагат се беседи на български и английски език; има информационни табели до обекта.