Шипковата къща

Една от най-атрактивните и забележителни точки в днешен Казанлък е Шипковата къща. Домът на Шипкови е строен през 1902 година. Те са едно от най-заможните казанлъшки семейства – търговци на розово масло. Изключително красивите стенописи, камините от Санкт Петербург, дърворезбите и стъклописите в къщата са се запазили през годините, въпреки че къщата е изпълнявала различни и съвсем не музейни функции.  Умело реставрирана и върната към живот, днес къщата разполага с няколко различни зали, които разказват моменти от историята на рода Шипкови и на страната ни.

Обществена колекция „Шипков“

На партерния етаж на къщата в различните зали се разказват истории от миналото. Проследява се пътят на маслодайната роза – от древни времена (по тези земи има данни за розово масло  доста преди да се появи то в древен Египет), развитие преди и след Освобождението на България, по време на Първата и Втората световни войни, комунизма, в съвремието. Голяма част е отделена за съвременното изкуство, как и под каква форма  розата присъства в него, кога се превръща в символ на България и каква е представата и асоциациите на хората за благоуханното цвете.  Наред с това се разказва и историята на рода Шипкови. Родоначалникът, Кънчо Шипков, останал сирак на 10 години, идва в Казанлък, воден от инстинктите си за оцеляване. Започвайки от нулата, той изгражда една от първите милионерски фирми в България и превръща българското розово масло в символ на държавата, разпознаваем по цял свят.

Работилница за изработване на продукти на основата на етерично-маслени култури

На най-долното ниво на къщата се помещава работилница, в която се подготвят сувенирните продукти на къщата – създадени изцяло ръчно и по собствен дизайн. Там е креативният център на сградата. Там  изцяло биологичните материали и суровини се превръщат в красиви, ароматни и уникални предмети, подходящи за подаръци и украшения за дома. Работилницата е отворена за посетители, които са добре дошли да участват в творческия процес. Всеки, който желае, може сам да измисли и изработи продукт за себе си.

Достъпност за посещение: 1 април – 1 септември, платено, без почивен ден, наличие на екскурзоводи

Транспортна достъпност: Намира се в центъра на града.

Туристическа инфраструктура: в близост е централният площад на Казанлък, има ресторант, заведения за бързо хранене.

Снимка Wikimapia.org