Археологически комплекс Перперикон

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.

Достъпност за посещение: Да - платено, сезонно, наличие на екскурзоводи

Транспортна достъпност и връзки: Път от общинска пътна мрежа, стига се с автомобил по пътя откъм с. Стремци или по пътя откъм с. Широко поле. Пътят е асфалтов.  Има маркирана туристическа пътека тръгва от с. Болярци и излиза директно на Кулата на Перперикон.

Туристическа инфраструктура: В близост има един хотел.