Исторически музей - Разлог

Исторически музей - град Разлог се помещава на площад „15 септември 1903 г.", в близост до центъра на града. Музеят е част от поредица върожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е модел Разложко - Чепинска къща, „братов” тип от края на МХ век. Този тип къща се счита за продължител на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив през втората половина на същия век. Изгаря във въстанието от 1903 г. и е съградена отново по стария план през 1905 година.Това е родната къща на полковник Никола Парапунов, ръководител на въоръжената антифашистка съпротива в Пиринския край.

В момента тук се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи. Сред безценното богатство на фондовете се открояват колекциите от оръжие, стари книги, традиционно местно облекло и произведения на разложките грънчари. Могат да се разгледат три изложби - археология, етнография и експозиция за историята на града в последния век.

До музея е паметникът на убитите в Кръстовденското въстание от 1903 г. жители на Крапата махала, както и мраморната чешма, съградена в 1927 г. по повод 1000 години от смъртга на българския цар Симеон Велики.

Къщата е обявена за паметник на културата с национално значение през 1958 г. и реставрирана частично през 1984 г.

Гостите на Община Разлог могат да се потопят в атмосферата и бита на хората, живели преди повече от 150 години.

Достъпност за посещение: Да, работно време от понеделник до петьк — 8.00 до 17.30 ч., събота и неделя — 10.00 до 14 ч.

Транспортна достъпност: Музеят се намира в градска среда, близо до центъра на гр. Разлог.

Туристическа инфраструктура: Да - хотели и заведения