Рилски манастир

Рилският манастир е един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Манастирът е разположен в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. Рилската света обител е основана през първата половина на Х век. Историята й е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва.

През 1983 г. ЮНЕСКО включва манастира в списъка на световното културно наследство.

Достъпност за посещение: Целогодишно, има обекти в манастира в които посещението е платено. Осигурени са и беседи от  екскурзовод.

Транспортна достъпност: Манастирът се намира на около 120 км от София и на 41 км от Благоевград. До манастира се стига по международен път Е79 (София - Кулата). При град Кочериново се продължава по обозначената отбивка. Оттам до манастира са около 25 км.

Туристическа инфраструктура: Пред двете манастирски порти са обособени паркинги за автомобили и автобуси. Манастирът предлага нощувка, а в манастирската книжарница и в магазинчетата на Хрельовата кула, както и в района около манастира, могат да се купят икони, албуми, картички,сувенири, както и изделия от традиционни български занаяти. В близост има заведения за хранене и няколко хотела и къмпинги с бунгала, наличие на ТИЦ- гр. Рила и  Информационен център „Гейзера“- гр. Сапарева баня.