Кастра Мартис и етнографска експозиция

KАСТРА МАРТИС в град Кула е укрепително съоръжение от постоянен тип и архитектурно принадлежи към типа кастели. Датира от периода на късната античност – втори-четвърти век от новата ера. Свързва се с укрепителната и строителна дейност на император Диоклециан. Кастра Мартис /Марсова крепост/ е важен отбранителен и крепостен център, стоящ и охраняващ на важен стратегически път от древния град Рациария /дн. Арчар/ за Сингидунум /Белград/. Състои се от две обособени архитектурни части: квадрибургий /квадратно укрепление/. На 15 декара южно от квадрибургия е била построена периферната част, където са лагерували обикновените войници. Все още има останки от старите римски пътища, свързани с крепостта. Кастра Мартис окончателно е била разрушена през шести век от нашествията на авари и славяни, но частично продължава да функционира като крепост и по време на Втората българска държава, в края на 14 век, по времето на последния видински владетел – цар Иван Срацимир. Проучван е само районът на югоизточната кула /най-високия фрагмент от цилиндричните крепостни кули, който е запазен и до днес/. Сред находките са: бронзови монети, оръдия на труда, фибули, глинени съдове и лампи, земеделски сечива, мраморни колони и орнаменти, олтар на бог Юпитер, статуетка на Венера, части от запазен античен водопровод, части от бойно снаряжение.

ЕТНОГРАФСКА ЕКСПОЗИЦИЯ

Началото на етнографската експозиция, изложена в тази етнографска къща  е поставено през 2010 година, когато по инициатива на Емил Дичев, филолог, етнограф и общественик започва събирането на експонати от дарители от цялата община. Събрани са около 700 предмета от стария градски и селски кулски бит, включително национални костюми от региона. Първата част от експозицията е свързана с градския кулски бит – изложени са битови предмети, използвани от нашите предци през 19 век – характерни детайли от вътрешния интериор на градската къща, тъкани, предмети и др. Експозицията включва съдове и покъщнина в огнищено помещение на стара кулска къща – оджак и домашно тъкачество и облекло. Представена е колекция от напоясни хурки, чекръци, кошници, съдове за вода и др. В частта „плевня“ или „кош“ са изложени оръдия на труда и занаятчийски предмети. Най-старият предмет в експозицията е ръчна мелница за жито – хромел, която е от края на 17 век. Етнографската къща е резултат реализиран проект на Община Кула съвместно със сръбската община Болевац по програмата за трансгранично сътрудничество с Република Сърбия. Къщата е историческа и културна ценност, принадлежала е на Кънчо Костов Йончов, един от някогашните кметове на град Кула, интересна и автентична е, с характерните за стария градски бит отделения.

Достъпност за посещение: да, платено, целогодишно.

Транспортна достъпност: Крепостта е разположена на международния път за ГКПП „Връшка чука“. Изградена е панорамна площадка, която осигурява атрактивна гледка към целия културно-исторически парк „Кастра Мартис“. До крепостта се стига лесно, разположена е до главната улица на града. Има удобен паркинг в непосредствена близост.

Туристическа инфраструктура: Налични са къщи за гости, туристическа спалня и ресторант в близост до обекта.

Етнографска къща Етнографска къща Кастра Мартис Кастра Мартис