Пещера Магурата

Пещерата се намира в северозападна България, на 17 км. от гр. Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила (461 м. надморска височина). Една от най-големите пещери в страната-обща дължина на откритите досега галерии е около 2500 м. Състои се от главна галерия и три странични разклонения.

Според геоложки проучвания образуването на пещерата Магура е започнало преди около 15 млн. години. В една от залите са разкрити праисторически рисунки, издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, животни, звезди, оръдия на труда, растения. Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Магурата е обявена за природна забележителност със Заповед No.666 от 03.05.1960 г.

Температурата в пещерата е 12 градуса целогодишно. Най-посещавана от туристи е през лятото.

Пещерата притежава едни от най-богатите по форма и размери образувания - сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, „пещерно мляко”. С внушителни размери впечатлява „Големият сталактон” с височина над 20 м и диаметър на основата 4 м. „Падналият бор” пък е най-големият сталагмит в изследваните български пещери с дължина над 11 м и диаметър в основата 6 м.

Пещерата се използва и за производството на шампанизирано вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френско шампанско.

Достъпност за посещение: Целогодишни посещения срещу заплащане със задължителен екскурзовод /водач/ на български език и възможност за предоставяне на писмени беседи /информация/ на български, английски и немски езици. Възможност за посещение срещу допълнително заплащане на „Галерията с праисторическите рисунки“. Необходми са подходящи удобни обувки – налични хлъзгави участъци, и връхно облекло – температурата в пещерата е 12 °C.

Транспортна осигуреност: Пещерата се намира на 17 км. от гр. Белоградчик. Достъпна е посредством автомобилен транспорт. В непосредствена близост до нейния вход има изграден паркинг за леки автомобили и автобуси. Налични са указателни знаци и табели.

Туристическа инфраструктура: Налични са заведения за бързо хранене на входа и изхода на пещерата; обособена част за продажба на сувенири местно производство и рекламни материали на входа на пещерата. На изхода на пещерата има магазин на винарна ”Магура”. Атракционно влакче превозва туристите от изхода на пещерата до паркинга на входа. В град Белоградчик за туристите е на разположение Туристически информационен център: ул. „Поручик Дворянов” 1 А, тел. +359 877 881283, email: tourism@belogradchik.bg.)