Кюстендил

Местоположение и обща информация

Град Кюстендил се намира в най-западните покрайнини на България, само на 27 км по въздушна линия от точката, където се събират трите граници - българо-македонската, българо-сръбската и сръбско-македонската.

Курортът е разположен в южната част на едноименната котловина, в подножието на Осоговската планина  на 560 m. н.м.в. 

Кюстендил е исторически обособен важен комуникационен възел. Той е разположен на първокласен път № 6 /Е870/ и на 22 км от ГКПП Гюешево. Първокласният път № 6 ГКПП Гюешево – Кюстендил – Радомир – София – Подбалкана – Бургас е главната пътническа артерия и връзка на столицата със съседна Македония през Куманово и Скопие. От града на югоизток започва второкласен път № 62 Кюстендил – Дупница – Клисура – Самоков, а на северозапад – третокласният № 601 – Кюстендил – Драговищица – Долно Уйно – ГКПП Олтоманци.
Кюстендил е свързан с другите точки в страната чрез редовен автобусен и железопътен транспорт. Отстои на 86 км югозападно от София и на 90 минути път с кола до летището. Намира се на  70 км северозападно от Благоевград, на 40 км западно от Дупница, на 23 км западно от Република Македония и на 30 км от границата с Република Сърбия.

Хилядолетната история на града е тясно свързана с целебни качества на минералните води. Наричан още „градът на изворите", Кюстендил притежава над 20-вековна история на балнеоложки курорт. Кюстендил е известният от Римско време курорт Улпия Пауталия. Свидетелство за това са исторически документи и археологически артефакти, както и надпис на плоча в Бат - спа столицата на Англия, според който в Пауталия са се лекували след битки римските генерали и пълководци.

Разстояние до:

Летище София –108 км

Летище Варна – 542 км

Летище Бургас – 502 км

Минерални води

Кюстендилското находище е известно и използвано от дълбока древност. Водата постъпва от гнайси на голяма дълбочина по пресичащи се разломни нарушения. Първоначално са съществували около 40 естествени извора, като част от тях са каптирани в обща шахта през 1910 г. През 1955-1956 г. се прокарват допълнително 8 сондажа с дълбочина 30-60 m, а през 1965-1971 г. още 4 с дълбочина от 148 до 808 m. Всички сондажи разкриват термални води с температура от 26 до 76°С. Използването на вода от сондажите довежда до намаляване на дебита на водите от каптажа.

Естествени лечебни фактори:

Климат –  умереноконтинентален с eлементи на преходно-средиземноморски. Студена зима, прохладна пролет, топло и продължително лято,  топла и суха есен.

Температури: м.януари-среднодневни минимум -1⁰С и максимум + 6⁰С;

                        м.юли-среднодневни минимум +16⁰С и максимум + 28⁰С.                                                            

Средни валежи през м.януари 33 mm и през м. юли - 29 mm.                  

Най-изразени валежи през  м. май 57 mm.

Минерална вода - гореща (74⁰С), рН 9,3 с обща минерализация  0,62 g/l, съдържаща  хидрокарбонатни, сулфатни,натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние и газ - сероводород.

Торф – в близост до курорта се намира единственото в страната торфено находище – с.Байкал. Торфът намира приложение при различни хронични дегенеративни и възпалителни ставни заболявания.

В курорта може да се провежда профилактика и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
    • ревматологични :дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –спондилити, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
    • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • вертеброгенни заболявания: спондилити, спондилартрити, дискова болест и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити
  • заболявания гръбначния стълб – дискова болест; гръбначни изкривявания и др.        
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.
  • дихателната  и сърдечно съдова системи.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Най-значима културна ценност за града и общината, както и за целия регион, е архитектурният и археологически резерват "Пауталия - Велбъжд", обявен с Меморандум №16 на Министерски съвет на Република България през 1977 г., чийто находки представят развитието на града - от каменно-медната епоха до късното Средновековие. Римските терми, построени през ІІ – ІІІ век се предполага, че са част от голям комплекс - Асклепион, втори по големина след термите в Одесос (Варна), с площ повече от 3000 кв.м. В резервата са разположени още югоизточната и източната кули.

Акрополът на Пауталия е разположен на хълма Хисарлъка, построен е в края на IV век и началото на V век, реконструиран неколкократно и просъществувал до ХV век. Крепостната стена има общо 14 кръгли, триъгълни и правоъгълни кули, 2 порти и 5 секретни входа. В тази културна ценност от национално значение са разкрити и археологически паметници от различни исторически периоди.

Средновековната църква "Св. Георги" датира от X-XI век, за което свидетелстват архитектурните ѝ особености, както и новооткритите средновековни стенописи в нея. В началото на XIX в. църквата е разрушена до основите на сводовете. През 1878-1880 г. е възстановена като действащ православен храм, пристроени са притвор и камбанария. През 1985 г. притворът и камбанарията са съборени, а църквата възвръща автентичния си обем. Според някои предположения тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, който умира през 1330 г. в битка при Велбъжд. Църквата се отличава с голяма художествена, архитектурна и историческа стойност. Тя е сред 100-те национални туристически обекта на България.

Общински плувен комплекс

Състои се от два открити плувни басейна с минерална вода и плажна част. Открит е през 2010 г. и е любимо място за отдих на кюстендилци и гости на града, не само заради минералната вода, но и заради множеството атракции на територията на комплекса.

Чифте баня

Датира от 16в., като функционира повече от 400 години. Реставрирана през 2005 г. и е културно-исторически паметник.

Представлява двуетажна постройка с интересна и сложна архитектура, ориентирано в посока северозапад-югоизток. Обособени са две отделения, всяко от които разполага с три басейна с различна температура на водата, кабини за индивидуално къпане и няколко широки фойета. От западната и северозападната страна на банята е оформен малък, но красив парк.

Алай баня

Войнишката баня" е построена върху основите на турска баня от късното Средновековие. През 1928г. е модернизирана и преустроена в сегашния си вид. Днес банята разполага със сауна, басейн за релаксация и отделение за масажи.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации