Долна баня

Местоположение и обща информация

Долна баня се намира в Югозападна България. Разположена е в живописната Долнобанска котловина,  на десния бряг на река Марица, между стръмните склонове на Рила планина от юг, Септемврийски рид и Еледжик от Ихтиманска Средна гора на север, планинската връзка между Средногорието и Рила на запад, на изток е отворена към Тракийската низина. Отстои на разстояния 72 км от София , 115 км Пловдив и 100 км от Благоевград, южно от магистралата София - Пловдив - Свиленград, което осигурява бърз и удобен транспорт. Отстои на 8 км от жп гара Костенец. През Долна баня минава пътят Пловдив-Дупница–Кулата (през Боровец - 19 км и Самоков). По този път минава туристическият маршрут за Рилския манастир.

Стратегически важен за общината  е преминаващият през територията й част от второкласен път Е-82, осъществяващ връзка на общината с преминаващите през територията на страната ни два от петте Европейски Транспортни Коридори/ОЕТК№4 и ОЕТК№10/.

Долна баня предлага чудесни условия за туризъм и почивка  през цялата година. В зимните месеци от декември до април близостта на ски курорта Боровец е прекрасна възможност за практикуване на ски туризъм и спускания по снежните склонове на Рила Планина в съчетание със спокойна атмосфера за отдих и възстановяване, извън шума на курорта. През останалото време от годината хотелите и комплексите в общината са  прекрасно място за семейна почивка, разходки, плуване , конен спорт и др. забавления. Летище Долна Баня е прекрасно място за желаещите да вземат урок по пилотиране на малки едномоторни самолети, както и да се насладят от птичи поглед на  красотата  на природата.

Многобройните минерални извори привличат хора от незапомнени времена, а планината предлага още много възможности за забавление и контакт с дивата природа и общуване с нея.

Останките на древни крепости и многобройните исторически паметници свидетелстват за дълбоките корени на местните културни традиции, уникален бит, гостоприемни хора.

Разстояние до:

Летище София – 79 км

Летище Варна – 454 км

Летище Бургас – 345 км

Минерални води

Термалната вода е извирала на 3 места от речните чакъли и пясъци. Първоначално има данни за наличие на примитивен каптаж. През 1942-1943 г. изворът е каптиран от инж. Павел Петров с шахта дълбока 11,6 m. При каптирането е открита дълбока водоносна пукнатина в гнайси с ширина до 1 m. В началото на 1965 г. до самия извор се залага сондаж с дълбочина 315 m, а в подножието на планинския скат - най-дълбокия сондаж - 473,6 m. В низината се разполагат 9 по-плитки сондажи с дълбочина от 100 до 150 m. По-съществен приток от термални води има само от първия сондаж след дълбочина 75,7 m.

Естествени лечебни  фактори:

Находище на минерална вода – гореща  (64⁰С), рН 8,8 с обща минерализация  0,57 g/l, съдържаща сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и флуорни  йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние. Тази вода се определя като слабо радонова.

В курорта може да се провежда  балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.      
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

В границите на Долнобанската котловина се намира един от най-мощните термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като Римската баня, другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня.

Действащ православен храм в гр. Долна баня е църквата "Успение на Пресвета Богородица". Жителите на Долна баня след 1860г започват да събират средства и да търсят възможност да изградят православен храм. Църквата е градена през нощта. Част от иконите са рисувани от Димитър Зогравски. Макар, че нямала камбанария, тя не била вкопана в земята, както повелявали турските закони, знак на непреклонността на долнобанци. На 30.10.1870г храмът бил осветен от Негово Високопреосвещенство Доситей Самоковски.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации