Министър Ангелкова: България не използва огромния си потенциал за развитие на планинския си туризъм
 
30 януари 2015

Въпреки огромния си потенциал България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за планински туризъм. Това каза по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова. В кръглата маса участваха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов, заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и др.

„Страната ни изостава значително в развитието на планинския ни туризъм“, каза министър Ангелкова. В Австрия на площ от 10 кв. км се пада по 1 км ски писта, в Германия – на 300 кв. км по 1 км ски писта, а в България на площ от 579 кв. км се пада по 1 км ски писта. „В България има общо 32 ски зони и общо 110 лифта“, посочи Николина Ангелкова. За сравнение в Чехия има 176 ски зони с 816 лифта, в Австрия – 254 ски зони с 3028 лифта, а във Франция – 325 ски зони и 3595 лифта. „При такива показатели не можем да бъдем конкурентоспособни на туристическия пазар“, допълни министърът на туризма. По думите й България има потенциал за нови ски писти и съоръжения, които да бъдат изградени, но без да се нарушава екологичната среда, парковете, флората и фауната.

Министър Ангелкова призова да се търси баланс при решаването на тези въпроси и даде за пример Испания, където туризмът е основният отрасъл с принос за излизане от кризата чрез откриване на нови работни места и увеличаване на приходите. Тя предложи да се обединят усилията на всички заинтересовани страни в намирането на правилните решения за развитието на зимния и планинския туризъм така, както са го направили Германия, Австрия, Франция, Италия, Швейцария, Андора и др.

Планината не трябва да се възприема само като място за практикуване на зимни спортове – в нея има възможност за пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и за планински екотуризъм, и държавата трябва да осигури възможност на хората да ги практикуват. „Нашата страна е на второ място по биологично разнообразие в Европа, а лифтовете са най-зеленият транспорт“, припомни Николина Ангелкова. Тя допълни, че страната ни има достатъчно възможности да се изградят нови ски зони и лифтове, но без да се нарушава биологичното равновесие. „Зимният туризъм заедно с голфа привличат висок клас туристи, които харчат четири пъти повече средства в сравнение с масовия летен туризъм“, каза още министър Ангелкова.

България има реалния шанс да влезе в челните места в Европа по развитие на зимния туризъм. „Вече сме утвърдена ски дестинация за сериозни пазари и сме включени в календара на Световната ски федерация, което ни поставя в доста добри позиции сред конкуренцията, но трябва да ги надградим“, категорична бе Николина Ангелкова.

„Само с общи усилия ще можем да наложим България като разпознаваема целогодишна дестинация“, допълни още министърът. „Действията ни трябва да бъдат насочени към стартиране на промени в законите, модернизиране на съществуващите съоръжения и дългосрочно планиране, без да нарушаваме националното и европейското законодателство. Сегашните ски съоръжения трябва да гарантират безопасност, особено където са материално остарели. Трябва да намерим компромисен вариант да се облагороди инфраструктурата в планините така, че да отговори на нуждите на местните хора и да посрещне очакванията на всички туристи“, обобщи Ангелкова.

В срещата участваха представители на държавната администрация, кметове, туристически фирми и сдружения, еколози,  представители на други неправителствени организации и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg