<![CDATA[Rss абонамент]]> http://www.miet.government.bg Mon, 02 Feb 2015 15:33:19 +0200 Zend_Feed http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss <![CDATA[Министър Ангелкова: България не използва огромния си потенциал за развитие на планинския си туризъм]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-angelkova-balgariya-ne-izpolzva-ogromniya-si-potencial-za-razvitie-na-planinskiya-si-turizam-1975.html Въпреки огромния си потенциал България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за планински туризъм. Това каза по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова. В кръглата маса участваха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов, заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и др.

„Страната ни изостава значително в развитието на планинския ни туризъм“, каза министър Ангелкова. В Австрия на площ от 10 кв. км се пада по 1 км ски писта, в Германия – на 300 кв. км по 1 км ски писта, а в България на площ от 579 кв. км се пада по 1 км ски писта. „В България има общо 32 ски зони и общо 110 лифта“, посочи Николина Ангелкова. За сравнение в Чехия има 176 ски зони с 816 лифта, в Австрия – 254 ски зони с 3028 лифта, а във Франция – 325 ски зони и 3595 лифта. „При такива показатели не можем да бъдем конкурентоспособни на туристическия пазар“, допълни министърът на туризма. По думите й България има потенциал за нови ски писти и съоръжения, които да бъдат изградени, но без да се нарушава екологичната среда, парковете, флората и фауната.

Министър Ангелкова призова да се търси баланс при решаването на тези въпроси и даде за пример Испания, където туризмът е основният отрасъл с принос за излизане от кризата чрез откриване на нови работни места и увеличаване на приходите. Тя предложи да се обединят усилията на всички заинтересовани страни в намирането на правилните решения за развитието на зимния и планинския туризъм така, както са го направили Германия, Австрия, Франция, Италия, Швейцария, Андора и др.

Планината не трябва да се възприема само като място за практикуване на зимни спортове – в нея има възможност за пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и за планински екотуризъм, и държавата трябва да осигури възможност на хората да ги практикуват. „Нашата страна е на второ място по биологично разнообразие в Европа, а лифтовете са най-зеленият транспорт“, припомни Николина Ангелкова. Тя допълни, че страната ни има достатъчно възможности да се изградят нови ски зони и лифтове, но без да се нарушава биологичното равновесие. „Зимният туризъм заедно с голфа привличат висок клас туристи, които харчат четири пъти повече средства в сравнение с масовия летен туризъм“, каза още министър Ангелкова.

България има реалния шанс да влезе в челните места в Европа по развитие на зимния туризъм. „Вече сме утвърдена ски дестинация за сериозни пазари и сме включени в календара на Световната ски федерация, което ни поставя в доста добри позиции сред конкуренцията, но трябва да ги надградим“, категорична бе Николина Ангелкова.

„Само с общи усилия ще можем да наложим България като разпознаваема целогодишна дестинация“, допълни още министърът. „Действията ни трябва да бъдат насочени към стартиране на промени в законите, модернизиране на съществуващите съоръжения и дългосрочно планиране, без да нарушаваме националното и европейското законодателство. Сегашните ски съоръжения трябва да гарантират безопасност, особено където са материално остарели. Трябва да намерим компромисен вариант да се облагороди инфраструктурата в планините така, че да отговори на нуждите на местните хора и да посрещне очакванията на всички туристи“, обобщи Ангелкова.

В срещата участваха представители на държавната администрация, кметове, туристически фирми и сдружения, еколози,  представители на други неправителствени организации и др.

]]>
Fri, 30 Jan 2015 19:00:00 +0200
<![CDATA[Министър Николина Ангелкова се срещна с президента на Словакия Андрей Киска]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-nikolina-angelkova-se-sreshtna-s-prezidenta-na-slovakiya-andrei-kiska-1974.html Министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова се срещна с президента на Словакия Андрей Киска в Братислава. Това стана в рамките на еднодневното й посещение за откриването на международното туристическо изложение ITF SLOVAKIATOUR - Incheba 2015. Събитието е под патронажа на Министерство на транспорта, строителството и регионалното развитие на Словашката република и се провежда за двадесет и първи път.

Президентът Андрей Киска разгледа българския щанд, на който се представят 4 туроператорски фирми, и разговаря с министър Ангелкова по теми от двустранното сътрудничество. Обсъдени бяха перспективите пред съвместните инициативи за популяризиране на туризма в България и Словакия. Договорено бе задълбочаване на сътрудничеството между администрациите на двете страни в тази сфера. Предстои посещение на президента Киска в България през есента на тази година и има проявен интерес за организация на двустранен форум за развитието на отрасъла.

България и Словакия ще работят за създаването на бранд „Дунав“ и за по-голям фокус върху Дунавската стратегия. За това се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова и Франтишек Палко, държавен секретар на Министерството на транспорта, строителството и регионалното развитие. Двете страни ще проучат и възможността съвместно да се промотират на далечни пазари. Държавният секретар Палко подкрепи инициативата на министър Ангелкова за по-голям фокус върху туризма в Плана Юнкер. Обсъдена бе и възможността за създаване на директна авиолиния Братислава – София, която да допринесе за насърчаване на туристическия обмен между страните.

Тазгодишното участие на България на Incheba бе посрещнато с голям интерес от словашките турагенти и туроператори. Личното посещение от държавния глава на Словашката република също показва вниманието, което се обръща на нашата страна и възможностите за развитие на тези връзки.

ITF SLOVAKIATOUR - Incheba 2015 е разположено на 17 500 кв. м. площ, на която се помещават 387 щанда от над 20 страни, а посетителите надвишават 75 хил. души. Това е най–голямото изложение за туризъм, СПА, лов, уелнес, фитнес и гастрономия на територията на Словакия.

]]>
Fri, 30 Jan 2015 13:00:00 +0200
<![CDATA[България се представя на туристическото изложение SATTE 2015 в Ню Делхи]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/balgariya-se-predstavya-na-turisticheskoto-izlojenie-satte-2015-v-nyu-delhi-1973.html В първия ден на Международното туристическо изложение SATTE 2015 (South Asia Travel and Tourism Event) в Ню Делхи (Индия) българският щанд предизвика сериозен интерес и беше посетен от над 120 туристически компании.

България участва за трета поредна година на борсата, която се провежда от 29 до 31 януари и е водещият форум за туризъм и пътувания в Южна Азия. Освен Министерството на туризма се представят 4 български компании. Информационният ни щанд е от 40 кв. м, а участниците имат възможността да провеждат директни преговори със световни и индийски компании.

Първите организирани индийски групи туристи в страната ни са вече факт. В периода януари–октомври 2014 индийските туристи, посетили България, са 7307, което е 60.6 % ръст спрямо същия период за 2013 г. Те са сред най-платежоспособните в световен мащаб и преоткриват България като интересни възможности за реализация на обиколни турове, съчетаващи културно–исторически, еко-, кулинарен, морски, балнео-, СПА и уелнес туризъм, както и шопинг.

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Министър Ангелкова ще обсъди с бранша и неправителствения сектор възможностите за развитие на планинския туризъм]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-angelkova-shte-obsadi-s-bransha-i-nepravitelstveniya-sektor-vazmojnostite-za-razvitie-na-planin-1972.html Министърът на туризма Николина Ангелкова ще ръководи среща-дискусия, на която ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на планинския туризъм в България. Кръглата маса е открита за медиите и ще се състои на 30 януари 2015 г. (петък), от 14.30 часа, в „Гранд хотел София“ (зала „София“). На нея ще присъстват министърът на  младежта и спорта Красен Кралев, представители на други ресорни министерства и на Столична община.

На кръглата маса са поканени всички заинтересовани страни – кметове на планински общини, еколози и други неправителствени организации, туристически бранш и др.

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Министър Николина Ангелкова се срещна с краля на Испания Фелипе VI в рамките на официалното откриване на FITUR 2015]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-nikolina-angelkova-se-sreshtna-s-kralya-na-ispaniya-felipe-vi-v-ramkite-na-oficialnoto-otkrivan-1971.html Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с краля на Кралство Испания Фелипе VI. Това стана по време на официалното откриване на Международното туристическо изложение FITUR 2015 (International Tourism Trade Fair), което се провежда в Мадрид. В рамките на двудневното си посещение в Испания министър Ангелкова проведе срещи и с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов, министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сория Лопес и др.

Световната организация по туризъм (СОТ) има готовност да подкрепи изграждането на мрежа от обсерватории за устойчив туризъм в България и в Дунавския регион. Това стана ясно по време на срещата на министър Николина Ангелкова с генералния секретар на СОТ Талеб Рифай. Обсерваториите се създават заедно с академични или научни центрове, като студенти и преподаватели работят по мониторинга на определен набор от индикатори, следвайки методика на СОТ и под техен контрол. Получените данни са ценни за изследване на тенденциите и набелязване на мерки за подобряване на туристическия продукт на дадена страна. Предвижда се създаването на мрежата да започне в няколко дестинации в Средното и Долно течение на река Дунав, като това ще бъде използвано и в подкрепа на разработването на бранд „Дунав“. С него страните от региона ще се представят като единна дестинация на международния туристически пазар.

С Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, министър Ангелкова обсъди възможностите за противодействие на негативната тенденция за спад на руските туристи в България. Олег Сафонов информира, че облекчаването на процедурите за издаване на визи на руските граждани, по което Министерството на туризма работи съвместно с Министерството на външните работи, може да окаже положително въздействие. „Русия традиционно изпраща много деца на детски лагери в България и ние ще работим за увеличаване на тези пътувания“, каза българският министър. Николина Ангелкова информира, че се работи за повишаване на сигурността в българските курорти, което ще допринесе за подобряване на туристическата услуга. Двамата се договориха да насочат усилията на двете администрации за създаване на по-добри условия и увеличаване на възможностите за организиране на чартърни полети.

В рамките на посещението си министър Николина Ангелкова проведе среща и с министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сория Лопес. Двамата се договориха да обменят опит и информация и заедно да набележат мерки за увеличаване на туристическия обмен между двете страни. Испания има над 60-годишен опит в развитието на туризма. Към днешна дата неговият дял от БВП на страната надхвърля 11 %. Сред другите въпроси, които бяха обсъдени на срещата, бе сигурността в туризма, разработването на марка Европа за азиатските пазари, включването на туризма в плана Юнкер и др.

Министър Ангелкова отправи покани към Талеб Рифай, Олег Сафонов и Хосе Мануел Сория Лопес да посетят страната ни, като и тримата изявиха готовност да го направят през следващите месеци.

FITUR е едно от най-големите международни туристически изложения в света, като тази година се провежда от 28 януари до 1 февруари 2015 г. в изложбения център „Хуан Карлос І”.  Страната ни участва с информационен щанд от 80 кв. м под надслов „България – открий и сподели”. В проявата се включват 8 български туристически организации, общини и фирми. През първите дни на изложението интересът от турагенти и туроператори към българския щанд бе много голям, като вчера (28 януари) бе организиран брифинг, на който министър Ангелкова представи България като целогодишна туристическа дестинация пред повече от 50 испански журналисти. През уикенда изложението ще бъде отворено за гости и потенциални туристи, като страната ни ще може да се представи и пред директни клиенти.

]]>
Thu, 29 Jan 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Министър Николина Ангелкова се срещна с министър-председателя на Испания Мариано Рахой и участва в кръгла маса „Туризмът като икономически фактор“ ]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-nikolina-angelkova-se-sreshtna-s-ministar-predsedatelya-na-ispaniya-mariano-rahoi-i-uchastva-v-k-1970.html Министърът на туризма Николина Ангелкова участва днес в кръгла маса „Туризмът като икономически фактор“ в Мадрид. Събитието бе открито от министър-председателя на Кралство Испания Мариано Рахой, министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сориа Лопес, кмета на Мадрид Ана Ботеля, президента на автономна област Мадрид Игнасио Гонсалес, европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска и генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай.

Министър Николина Ангелкова участва във втория панел на събитието - "Влиянието на туризма върху развитието на инфраструктурата на една страна", заедно с министъра на туризма на Кралство Мароко Лахсен Хадад, министъра на икономиката на Португалия Антонио Пирес, министъра на инфраструктурата на Испания Ана Пастор и Луис Гайего, президент на организационния комитет на международното туристическо изложение „FITUR“ и испанската авиокомпания „ИБЕРИА“. „Инфраструктурата обслужва много сектори на икономиката, но когато се инвестира в инфраструктура, свързана с туризма, се създава по-голяма добавена стойност“, каза министър Ангелкова. По думите й туристическият сектор е основен двигател на работните места и заетостта, съставен е предимно от малки и средни предприятия и е експортно ориентиран, което допринася за много по-голямата косвена полза от тези инвестиции. Участниците във форума подкрепиха мнението й и се обединиха около тезата, че инвестициите в инфраструктура, които подобряват условията за туризъм, трябва да са с предимство.

Според министър Николина Ангелкова трябва да се създават и по-добри условия за регионално сътрудничество в туристическия сектор на Европейския съюз, които да подобрят конкурентоспособността и проникването на европейските туристически услуги на перспективни далечни пазари.

По време на форума стана ясно, че през последната година, по данни на Световната туристическа организация, се наблюдава ръст от 14,8% приходи в сферата на туризма в света. Испания бележи най-голямо увеличение от 7%, което я нарежда на 3-то място по брой посещения и на 2-ро – по приходи.

Министър Ангелкова е на посещение в Испания за участие в откриването на едно най-големите международни туристически изложения FITUR`2015 (International Tourism Trade Fair). То ще се проведе от 28 януари до 1 февруари 2015 г. в изложбения център „Хуан Карлос І” в Мадрид.

]]>
Tue, 27 Jan 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Министър Ангелкова: 61% от българите са готови да пътуват и почиват в страната, но нямат достатъчно информация]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-angelkova-61-ot-balgarite-sa-gotovi-da-patuvat-i-pochivat-v-stranata-no-nyamat-dostatachno-1969.html Според социологическите проучвания 61% от българите са готови да пътуват и почиват в страната, но нямат информация къде и как да организират свободното си време. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес представи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Финансирането за нея е осигурено от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., а в нейния фокус ще бъдат 50-те малко известни туристически обекта.

"Когато поех управлението на министерството, получих в наследство подписан договор с уговорени параметри за неговото изпълнение. Единственото, което можехме да направим, бе да активизираме работата и да съкратим всички срокове, за да усвоим ефективно европейското финансиране", обясни министър Ангелкова. Очаква се кампанията да повиши информираността на българите за България като целогодишна туристическа дестинация, както и дела на пътуванията им вътре в страната. Това може да допринесе и за компенсиране на спада на чуждестранни туристи от някои от традиционните ни пазари.

"Отношението на българите към България като място за туризъм е положително – общо 83% са на това мнение. Проблемът е, че делът на хората, които се интересуват активно от почивка в България, е едва 16%", каза Николина Ангелкова. По думите й близо 78% от анкетираните казват, че в близкото минало нищо не е провокирало интереса им към България като туристическа дестинация, нито са виждали реклама за това.

За последните 11 месеца на 2014 г. данните на НСИ показват, че българите, които са почивали в България, са били 2.6 млн. души, което е ръст от близо 5% спрямо януари-ноември 2013 г. За същия период на 2014 г. обаче българите, които са почивали или били на екскурзия в чужбина, са близо 1.1 млн. души и това е ръст от около 27% спрямо същия период на 2013 г. "Като цяло българите планират сами почивката си в България, докато в чужбина най-често пътуват организирано", допълни министърът на туризма. По тази причина кампанията има за цел да повиши интереса към целогодишни дестинации в България, които са подходящи за еднодневни или уикенд почивки.

Кампанията стартира от следващата седмица с рекламен клип, който представя Каменните гъби, крепостта Неутзикон и Драгоманското блато. Създаден е и специализиран сайт – myastoto.bg, който ще бъде пуснат паралелно с кампанията.

Общият бюджет на средствата по дейността: "Интегрирана комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България"  е 1.9 млн. лв.  Освен тази дейност по проект "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България" до момента е изготвен анализ на причините за пътуванията на България в чужбина и в страната. Проведени са 4 журналистически тура към национални изложения във Варна, Бургас, Русе и Смолян, както и 6 тематични журналистически тура за различни видове туризъм. Изготвени са всички информационни материали. Разработена е  програма за насърчаване на пътуванията на български граждани в България през 2015 г. Предварително са тествани рекламните послания с целеви групи. Предстоящите дейности по кампанията предвиждат обхват от над 2 млн. целева аудитория. Ще бъде подготвено 30-минутно телевизионно предаване, което ще се излъчва в националния ефир. Предвидена е още печатна, интернет и външна реклама.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Министър Николина Ангелкова ще участва в откриването на туристическото изложение FITUR в Мадрид]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-nikolina-angelkova-shte-uchastva-v-otkrivaneto-na-turisticheskoto-izlojenie-fitur-v-madrid-1968.html Министърът на туризма Николина Ангелкова заминава на двудневно работно посещение в Кралство Испания. Тя ще участва в тържественото откриване на международното туристическо изложение FITUR`2015, като в рамките на церемонията е предвидена протоколна среща с краля на Испания Фелипе VI.

В първия ден от своето посещение (27 януари) министър Ангелкова ще представи страната ни на кръгла маса „Туризмът като икономически фактор“ и ще се срещне с испанския министър на развитието Ана Пастор.

На 28 януари, след церемонията по откриване на FITUR`2015, Николина Ангелкова ще даде брифинг за медиите от 14:30 часа на българския щанд в зала 4 на изложението и ще представи потенциала на страната ни като целогодишна туристическа дестинация.

В програмата на министър Ангелкова са предвидени и разговори с генералния секретар на Световната организация по туризъм проф. Талеб Рифай, министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сориа Лопес, ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Олег Сафонов и др.

FITUR`2015 (International Tourism Trade Fair) е едно от най-големите международни туристически изложения в света, като тази година ще се проведе от 28 януари до 1 февруари 2015 г. в изложбения център „Хуан Карлос І”.  Страната ни участва с информационен щанд от 80 кв. м под надслов „България – открий и сподели”. В проявата се включват 8 български туристически организации, общини и фирми с акцент върху масовия зимен и летен туризъм и специализираните услуги - културно-историческия туризъм, балнео- и СПА, голф туризъм, еко- и селски туризъм и др.

За периода януари-октомври 2014 г. страната ни е посетена от 51 133 испански туристи.

]]>
Mon, 26 Jan 2015 00:00:00 +0200
<![CDATA[Министерството на туризма предлага за обществено обсъждане проект на Наредба за организацията на Единната система за туристическа информация]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministerstvoto-na-turizma-predlaga-za-obshtestveno-obsajdane-proekt-na-naredba-za-organizaciyata-na-edi-1966.html Основание за приемането на Наредбата за организацията на Единната система за туристическа информация е разпоредбата на чл. 165, ал. 2 от Закона за туризма (ЗТ).

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) включва Националния туристически регистър по чл. 166, ал. 1 от ЗТ, туристическа информация и статистически данни за туризма в съответствие с изискванията на статистическата служба на Европейския съюз - ЕВРОСТАТ, и на Световната организация по туризъм.

Чрез приемането на наредбата се цели подобряване на взаимодействието между държавните и общинските администрации и частните субекти, имащи отношение към създаването, развитието и реализирането на туристическия продукт, както и предоставянето на всички заинтересовани страни на съвременна, адекватна и актуална информация за всички елементи на туристическото предлагане. Чрез функционирането си Единната система за туристическа информация ще подобри информираността на потребителите на туристически услуги.

С приемането на Наредбата ще се създаде единна (консолидирана) електронна актуална база данни (платформа) за регистрираните туроператори и туристически агенти, за категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения (прилежащи към настанителна база и самостоятелни), за категоризираните туристически хижи, туристически учебни центрове, туристически спални и прилежащите към тях заведения за хранене и лицата, които извършват дейност в тях, за организациите за управление на туристическите райони, за туристическите сдружения, за туристическите информационни центрове, за сертифицираните балнеолечебни (медикъл СПА), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове и за правоспособните екскурзоводи, планински водачи и ски учители – Национален туристически регистър, съгласно чл. 166, ал. 1 от Закона за туризма.

Чрез създаването на единен регистър на съществуващите в страната туристически атракции, съществен елемент от необходимата „Туристическа информация“ като част от ЕСТИ, ще се подобри тяхното управление и реклама и ще се повишат приходите от реализираните в тях или чрез тях туристически услуги.

Проект

 

Вашите предложения и мнения изпращайте на адрес: ma.ivanova@mee.government.bg в законоустановения срок

]]>
Sun, 25 Jan 2015 11:05:00 +0200
<![CDATA[Министър Ангелкова ще представи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм]]> http://www.tourism.government.bg/bg/news/ministar-angelkova-shte-predstavi-kampaniyata-za-nasarchavane-na-vatreshniya-turizam-1967.html Министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи пред медиите кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Събитието ще се състои на 26 януари 2015 г. (понеделник) от 12:30 часа в голямата зала на Министерството на икономиката на ул. „Славянска“ 8 (трети етаж).

Целта на кампанията е да насърчи вътрешния туризъм в България, като в нейния фокус ще бъдат 50-те малко известни туристически обекта.

Кампанията се финансира по проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

]]>
Sun, 25 Jan 2015 00:00:00 +0200