Шуменска крепост

Шуменската крепост е една от най-известните забележителности в България и региона на град Шумен. Останките от крепостта се намират на 3 километра от центъра на днешния град. Крепостта е разположена на Шуменското плато.

Шуменската крепост е построена вероятно още от траките, като е достроявана и възстановявана от римляни, византийци и българи. Счита се, че първото укрепление на това място е построено преди 3200 години, което го прави едно от най-старите на територията на България. Превземана и разрушавана неколкократно, Шуменската крепост се е възраждала за нов живот и е просъществувала до 1444 г.

Останките от крепостта са може би едни от най-добре проучените древни останки в България. Изследванията са разкрили важни сведения за бита и военното дело на българите през Средновековието. Намерени са останки на 12 църкви, ранновизантийска баня, керамика, съдове, украшения и монети.

Голям интерес за посетителите представлява възстановената кула от крепостта, от която се разкрива красива гледка към град Шумен и природния парк Шуменско плато.

Достъпност за посещение:

Крепостта е достъпна за туристи целогодишно, платено, има екскурзовод. Предлагат се беседи на български, руски и английски.

Транспортна достъпност:

До крепостта води хубав асфалтов път. За да се стигне дотам, трябва да се тръгне от Томбул джамия - друга известна забележителност в града, и да се следват указателните табели.

Туристическа инфраструктура:

Останките са лесно достъпни за туристите, има изградени алеи и указателни табели. В малък павилион до крепостта могат да се купят допълнителни материали – книги и брошури.

Има изграден ТИЦ към ОП за туризъм „Мадарски конник” – Шумен.