Посетителски център „Интерактивен музей на индустрията“ Габрово

Като един от най-важните занаятчийски центрове в България, Габрово прераства в първия и най-голям индустриален център. Това развитие на занаятите в индустрия може да бъде проследено по най-добър начин в България именно в Интерактивния музей на индустрията в Габрово. Сградата на Интерактивен музей на индустрията е обявена за недвижима културна ценност с категория „местно значение“ през 1986 г. Разположена е в историческото ядро на Габрово, в непосредствена близост до пешеходната зона и административния градски център.

Къщата е построена през 1893 г. за семеен дом и кантора на габровския търговец Цанко Добрев. В средата на 20-те години на ХХ век е закупена от Българската тър­говска банка, след което е национализирана от Градския народен съвет. След реконструкцията през 2013 г., в сградата започва да функционира най-новата туристическа атракция на община Габрово – Интерактивен музей на индустрията /ИМИ/, единствен по рода си на Балканския полуостров. Чрез модерни технологии - сложен комплекс от видео, програмни продукти, виртуални гидове и декори, музеят разказва за развитието на Габрово от времето на малките занаятчийски работилнички през модерните за времето си индустриални фабрики и така до наши дни. Тематично е разделен на три части – "Индустриализация" (от края на XIX век до 1944 г.), "Социализъм" (1944 г. – 1989 г.) и "Настояще" (от 1989 г. до наши дни). Всеки период е пространствено обособен на отделен етаж от сградата. Интериорът и декорациите са тематично и времево свързани със съответна­та експозиция, допълвани от визуални, звукови и светлинни ефекти. Разходката във всяка епоха започва със среща с виртуален екскурзовод, който предлага разходка във времето на български, английски или руски език. На междуетажните пространства са разположени екрани, разказващи за видни габровски индустриалци. Разходката завършва в 3D кино салона на музея с друго впечатляващо изживяване – триизмерен филм за Габрово. Част от кадрите са заснети от птичи поглед и дават невероятната възможност на посетите­лите да разгледат града и други забележителности в околността от високо - Архитектурно-етнографския комплекс „Етър”, Боженци, Соколски манастир, забележителните габровски църкви, Априловото школо и др.

Достъпност за посещение: Целогодишно, платено.

Транспортна осигуреност: Налична е транспортна достъпност.

Туристическа инфраструктура: Да – места за настаняване и заведения за хранене

В допълнение в района на Габрово може да се посетят Дечкова къща, Дом на хумора и сатирата, Мост на занаятите, Часовниковата кула, Храм „Успение Богородично”, Храм „Света Троица”, Храм „Св. Йоан Предтеча”, Соколски манастир (на 4 км от АЕК „Етър”) и др.