Варна

Местоположение и обща информация

Варна е третият по големина град, в България, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. През град Варна преминават: А-2 магистрала “Хемус” (Е 8) от запад, А-5 магистрала “Черно море” (Е 3) от юг и път І-9 (Е 14) от север. Важен транспортен възел се явява летище Варна.

Разстояние до:

Летище София – 439.80 км
Летище Варна – 8 км
Летище Бургас – 120 км

Минерални води

В района на град Варна са прокарани в различно време много сондажи с дълбочина от няколко стотин метра до повече от 3000 m. Първите от тях с дълбочина 600 m са просондирани още през 1950 г. и разкриват вода от еоценския водоносен хоризонт. През 1958 г. е прокаран един от най-дълбоките сондажи във Варна - 3200 m, пресичащ двата основни водоносни хоризонта с термални води - еоценския и малм-валанжинския. По-късно са изградени още десетки сондажи, като основното внимание се обръща на водите от малм-валанжина, които са с по-висока температура.

Естествени лечебни  фактори:

  • Море       
  • Находище на минерална вода – хипертермална (51⁰С), рН 7,3 с обща минерализация  0,63 g/l, съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, хлорни, натриеви и  калциеви йони. Газове- ниски концентрации на сероводород.

Калолечение-в някои спа центрове в курорта се използва преносима кал от Варненското езеро.

В курорта може да се провежда  таласолечение, калолечение  и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • сърдечно-съдовата система;
  • дихателната система;
  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.      
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Водата е показана и за питейно балнеолечение при хронични бъбречни, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни заболявания в компенсирано функционално състояние.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Общинският спортно-развлекателен комплекс „Младост“ разполага с игрища за футбол, за волейбол, за баскетбол, закрита зимна пързалка, детски кът с езеро и водни колела, велоалея, летен театър. Детски замък, мини голф игрище, стена за скално катерене, люлки и пързалки. Към спортния комплекс са изградени скейтборд парк и площадка за ролери.

Плувен комплекс „Приморски” предлага възможности за практикуване на водна топка, гмуркане, синхронно плуване, плуване, скокове във вода, аеробика, йога, фитнес и допълнително -  спа център, масажи, парна баня, стая за релакс, съблекалня с баня.

„Пътят на Одесос“

Дестинацията „Римските терми на Одесос- IV-XIV век“, включваща Големите и Малките римски терми, има огромно значение заграда. Те са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България. Сравнително добре запазените стени очертава внушителна постройка вдигната на повече от 7000 квадратни метра площ. Руините са привличали вниманието на историци и археолози много преди да започнат археологическите разкопки. Огромна заслуга за събуждане на научния интерес към тази старина и за запазването й имат братята Шкорпил - пионери на археологическата наука в България и основатели на Варненския музей. Те смятат, че останките са от ранновизантийска сграда. Карел Шкорпил е инициатор и на първите укрепителни работи по най-високо издигащия се над терена фрагмент от стена, наречен от варненци „Римската кула" - име, с което руините бяха известни преди цялостното разкриване на старината. Дестинацията "Римските терми на Одесос- IV-XIV век" е един от най-посещаваните туристически обекти.

Археологически музей – Варна

Археологическият музей във Варна е един от най-старите в България, с големи традиции в науката и музейното дело. Създаден е като археологическа колекция в 1887 г., а в 1906 г. първата му експозиция е представена на публиката. В неговата структура влизат също и два музея на открито: Римски терми (ІІ-ІІІ в.) с площ от 7000 кв. м. - четвърти по големина в Европа и издълбания в скалите, средновековен Аладжа манастир (ХІV в.),с отделна изложба от раннохристиянски мозайки (V в.)  и икони от ХІХ в. На площ  от 2000 кв.м, с десетки хиляди експонати  са представени разделите: Праистория (40 000 г. – 1200 г. пр. Хр), Античност (VІІІ в. пр. Хр. – VІ в. сл. Хр.), Средновековие(VІІ-ХVІІІ в.) и Нумизматика - с богата сбирка от разнообразни монети от VІ в. пр. Хр. до ХVІІІ в. Всички представени експонати са открити при разкопки във Варна (античния Одесос) и региона.  Сред тях най-атрактивно за посетителите е най-старото обработено  злато в света – повече от 3000 предмета, открити в некропол край Варна -  над 6 кг златни предмети от средния и късен халколит (4600-4200 г. пр. Хр.). 

Музеят и неговите колекции представят България на десетки национални и международни изложби. Със свои самостоятелни изложби е гостувал на прочути музеи във Франция, Германия (два пъти), Япония, Израел, Италия и на световните изложения в Севиля (Испания)-1992 г., и Лисабон (Португалия)-1998 г. Паметниците от експозицията и фондовете на музея са база за работа на редица наши и чужди специалисти.

Резиденция “Евксиноград”.

Резиденция “Евксиноград” се намира на 8 км северно от гр. Варна и е разположена на 3-километрова крайбрежна ивица в непосредствена близост до курорта „Св. Константин и Елена”. Комплексът е бил лятна резиденция на монарсите, управлявали България след освобождението от османско владичество (1878 г.) – Александър Батенберг,Фердинанд и Борис ІІІ.

Дворецът сега е правителствена резиденция, построен върху земя на съществувалия през 11 в. манастир „Св. Димитър" - подарен на княз Батенберг от варненската община. Той е бил построен за лятна резиденция на княза през 1881-1885 г. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro), но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград (Гостоприемният град).

Катедрален храм-паметник "Св. Успение Богородично"

Разположена в самия център на град Варна днес катедралата "Св. Успение Богородично" е едно от най-известните постройки в града. Молитвен храм за варненци, и в същото време забележителност в маршрутите на туристите, Катедралата се е превърнала в един от символите на Варна.

Природен феномен „Побити камъни“, разположен на север и юг от Белославското езеро, представлява разкрития на еоценски пясъци, сред които са разположени изправени каменни колони, наподобяващи каменна гора. Впечатляващият ландшафт на побитите камъни се наблюдава в седем големи и няколко по-малки разкрития. Най-впечaтляващите групи Побити камъни (“Център-юг”, ”Белослав-запад”, ”Слънчево-югоизток”), още през 1938 година са сред първите защитени територии в България.
“Побити камъни” е защитена зона в мрежата Натура 2000, обявена с цел опазването на най-големите в страната вътрешни пясъчни хабитати със специфична флора, растителност и животински свят. На Побити камъни са намерени единствените за България доказателства за живот на човека през мезолита.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарни дестинации