Златни пясъци

Местоположение и обща информация

Златни пясъци е един от най-старите и най-големите черноморски курорти на България. Разположен е на 17 км северно от град Варна, в непосредствена близост от прохладните гори на природния парк „Златни пясъци”. Името на курорта идва от чудесния златист пясък. Според местна легенда на този бряг пирати заровили златно съкровище, а за да им отмъсти, природата го превърнала във фин златист пясък. Туристическият комплекс Златни пясъци обхваща площ от 177,13 хектара. Така по-голямата част от парка е съхранена в естествения си вид, без човешка намеса. Близостта с морето, мекият климат и морският бриз силно са повлияли флората и фауната в парка, поради което той силно се отличава от другите национални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани на по-високите места плавно се спуска към морския бряг. Дължина на плажната ивица в курорта - 3,5 км, която на места достига 100 метра ширина и се слави като един от най-добрите пясъчни плажове в Европа. Плажът е равен, покрит със златист ситен пясък. Пясъчното морско дъно плавно се спуска в морето, липсват скали и резки промени на дъното. Чистите и спокойни морски води с ниско съдържание на соли, по-ниско от това на Средиземно море например, и отсъствие на опасни за хората риби и животни, са подходящи за къпане на деца и за подводно плуване.

Разстояние до:

Летище София – 457 км.

Летище Варна – 24.9 км.

Летище Бургас – 135 км.

Минерални води

В района на комплекс Златни пясъци през периода 1959-1960 г. са прокарани сондажи с дълбочини под 800 m, разкриващи на дълбочина около 600-700 m еоценски варовици, пясъци и пясъчници със затоплени води в тях. През 1989 г. се прокарва сондаж дълбок 1500 m, който достига до по-дълбоко разположените варовици и доломити на малм-валанжинския водоносен хоризонт (под около 800 m).

Естествени лечебни  фактори:

  • Море   
  • Находище на минерална вода хипотермална (28⁰С), рН 7,9 с обща минерализация  0,69 g/l, съдържаща хидрокарбонатни, хлорни и  натриеви йони. Газове –ниски концентрации сероводород.

Калолечение-в някои спа центрове в курорта се използва преносима кал от Варненското езеро.                                                                                                                          

В курорта може да се провежда  таласолечение, калолечение  и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • сърдечно-съдовата система;
  • дихателната система;
  • опорно-двигателния апарат – на стави,мускули,сухожилия, състояния след фрактури на костите;
  • периферната нервна система;
  • заболявания гръбначния стълб – Болест на Бехтерев, дискова болест; гръбначни изкривявания и др.      
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Водата е показана и за питейно балнеолечение при хронични бъбречни, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни заболявания в компенсирано функционално състояние.

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

Само на 4 км от курорта се намира една от най-интересните забележителности по Черноморието – скалният Аладжа манастир.

Аладжа манастир е един от малкото скални манастири в България, при които са ясно разграничими отделните помещения с различна функция.

На 600 – 700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите. Откритите находки – керамика, монети, графити и др., свидетелстват, че Катакомбите са обитавани през раннохристиянската епоха (V-VI в.).

В близкия град Варна, който е една от люлките на европейската цивилизация  има многобройни туристически обекти, свързани с богатото културно-историческо наследство на града, сред които Археологическият музей, Римските терми, Катедралният храм “Св.Успение Богородично”, Градската художествена галерия, Военноморският музей, Делфинариумът, Аквариумът и др.

Един от най-ценните паметници на културата във Варна са Римските терми, намиращи се в централната част на града, на ъгъла на улиците „Сан Стефано” и „Хан Крум”. Те са един от обектите на Археологическия музей в града. Обществените терми (бани) на Одесос са един най-запазените архитектурни паметници от римската епоха в България (І–ІV в.н.е.). Те са от т.нар. “малък императорски тип” и изграждането им се отнася към края на ІІ в.н.е. Това е най-голямата римска баня на Балканския полуостров – с площ от 7000 кв. м. Тя е четвърта по големина в Европа – след термите на Каракала и Диоклециан в Рим и в Тревира (Трир, Германия). Използвана е до края на ІІІ в. Римските терми са обявени за архитектурно-строителен паметник на културата в бр.16 на Държавен вестник от 1968 г.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации