Министър Николина Ангелкова се срещна с министър-председателя на Испания Мариано Рахой и участва в кръгла маса „Туризмът като икономически фактор“
 
27 януари 2015

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва днес в кръгла маса „Туризмът като икономически фактор“ в Мадрид. Събитието бе открито от министър-председателя на Кралство Испания Мариано Рахой, министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Кралство Испания Хосе Мануел Сориа Лопес, кмета на Мадрид Ана Ботеля, президента на автономна област Мадрид Игнасио Гонсалес, европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска и генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай.

Министър Николина Ангелкова участва във втория панел на събитието - "Влиянието на туризма върху развитието на инфраструктурата на една страна", заедно с министъра на туризма на Кралство Мароко Лахсен Хадад, министъра на икономиката на Португалия Антонио Пирес, министъра на инфраструктурата на Испания Ана Пастор и Луис Гайего, президент на организационния комитет на международното туристическо изложение „FITUR“ и испанската авиокомпания „ИБЕРИА“. „Инфраструктурата обслужва много сектори на икономиката, но когато се инвестира в инфраструктура, свързана с туризма, се създава по-голяма добавена стойност“, каза министър Ангелкова. По думите й туристическият сектор е основен двигател на работните места и заетостта, съставен е предимно от малки и средни предприятия и е експортно ориентиран, което допринася за много по-голямата косвена полза от тези инвестиции. Участниците във форума подкрепиха мнението й и се обединиха около тезата, че инвестициите в инфраструктура, които подобряват условията за туризъм, трябва да са с предимство.

Според министър Николина Ангелкова трябва да се създават и по-добри условия за регионално сътрудничество в туристическия сектор на Европейския съюз, които да подобрят конкурентоспособността и проникването на европейските туристически услуги на перспективни далечни пазари.

По време на форума стана ясно, че през последната година, по данни на Световната туристическа организация, се наблюдава ръст от 14,8% приходи в сферата на туризма в света. Испания бележи най-голямо увеличение от 7%, което я нарежда на 3-то място по брой посещения и на 2-ро – по приходи.

Министър Ангелкова е на посещение в Испания за участие в откриването на едно най-големите международни туристически изложения FITUR`2015 (International Tourism Trade Fair). То ще се проведе от 28 януари до 1 февруари 2015 г. в изложбения център „Хуан Карлос І” в Мадрид.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg